ShellNew

ShellNew

Nowy postprzez wargo » piątek, 5 września 2008, 16:47

W jaki sposób dodać nowa pozycję w menu ppm/plik -> nowy w windows 98?
Próbowałem przez rejestr także tworząc plik w folderze windows\shellnew ale nie działało nawet po restarcie :((
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: ShellNew

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 września 2008, 10:59

Opisana procedura dotyczy systemu Windows XP, gdyż Windows 98 nie używa już chyba nikt, ale powinno pasować i do starszych wersji systemu:



Najpierw ustal, jaki typ pliku chcesz dodać do menu oraz która aplikacja potrafi otworzyć ten plik. Gdy już to ustalisz musisz utworzyć konkretny dokument w tym programie i w takim typie pliku w jakim mają być tworzone nowe dokumenty, musi to być po prosty szablon tego dokumentu w oparciu o który będą tworzone nowe dokumenty. Tak przygotowany szablon zapisujesz w folderze Windows\ShellNew. Folder ShellNew może mieć atrybuty ukryty, wiec żeby go zobaczyć musisz włączyć pokazywanie plików ukrytych i systemowych, w Windows XP nie jest ukryty. Jeżeli zajrzysz teraz do tego katalogu to możesz zobaczyć tam kilka takich szablonów, np. jeżeli masz zainstalowany pakiet Microsoft Office to znajdziesz w tym katalogu szablony dokumentów Word i Excel, u mnie te szablony mają nazwę WINWORD8.DOC i EXCEL9.XLS, jeżeli uruchomisz te pliki to zobaczysz, że są to tylko puste dokumenty, gdyż są one tylko szablonem. Szablon nie musi być pusty, może zawierać jakieś (szablonowe) treści, wtedy każdy nowo stworzony dokument będzie zawsze zawierał takie treści.

Następnie uruchom Edytor Rejestru (Start|Uruchom -> Regedit). Rozwiń drzewo HKEY_CLASSES_ROOT. W lewym oknie edytora wyświetlona zostanie seria folderów z rozszerzeniami plików rozpoznawalnymi przez system (np. DOC, XLS, HTML), które Windows kojarzy z zainstalowanymi aplikacjami. Znajdź rozszerzenie pliku, które chciałbyś dodać do podmenu Nowy i kliknij go prawym klawiszem myszy, czyli dokument, który tworzysz musi mieć zarejestrowane rozszerzenie, jeżeli nie ma go na tej liście, to nie utworzysz mu polecenia Nowy. Wybierz Nowy -> Klucz, nowemu kluczowi nadaj nazwę ShellNew. Zaznacz nowo utworzony klucz, kliknij prawym klawiszem myszy wolne miejsce prawego okna edytora i wybierz Nowy -> Wartość ciągu. Jeżeli wybrałeś typ pliku, z którym aplikacja skojarzona standardowo startuje z otwartym czystym dokumentem, nazwij Wartość ciągu NullFile, w przeciwnym razie, gdy aplikacja startuje bez automatycznie otwartego czystego pliku, nazwij Wartość ciągu FileName - Ty prawdopodobnie potrzebujesz właśnie tej opcji. Teraz dwukrotnie kliknij ikonę FileName i w polu Dane wartości wpisz pełną ścieżkę dostępu oraz nazwę pliku szablonu, który wcześniej zapisałeś w folderze Windows\ShellNew. Zmiany które wprowadziłeś powinny zostać natychmiast uwzględnione w podmenu Nowy. Jeżeli nie zostaną uwzględnione od razu, to należy zrestartować komputer.

Jeżeli zdecydujesz się nadać Wartości ciągu nazwę NullFile to nie musisz tworzyć dla niego szablonu dokumentu.
W Windows XP szablony mogą być umieszczane również w katalogach:
\Documents and Settings\All Users\Szablony
\Documents and Settings\[nazwa użytkownika]\Szablony

W praktyce nie zawsze to działa prawidłowo, udało mi się np. dodać podmenu dla rozszerzenia MPG i działało prawidłowo, ale gdy zrobiłem to dla rozszerzenia BMP to już nie pojawiło się w podmenu, niemniej jednak nie wykrywa go tylko Explorer systemu Windows, bo już np. Total Commander i TweakUI widzą to podmenu. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: ShellNew

Nowy postprzez wargo » czwartek, 25 września 2008, 18:44

Rozszerzenie to php i nie potrzebuje żadnego formatu jak niektóre pliki (np. .doc ma ileś kb jesli jest pusty).
A ścieżka do szablonu ma być pełna?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: ShellNew

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 września 2008, 19:20

Przecież napisałem, że ścieżka dostępu do szablonu ma być pełna razem z nazwą szablonu. Możesz też pominąć szablon i nadać Wartości ciągu nazwę NullFile, tak może nawet być lepiej.

Przeczytaj mój post jeszcze raz dokładnie, bo chyba nie zrozumiałeś wszystkiego.

Rozszerzenie to php i nie potrzebuje żadnego formatu jak niektóre pliki (np. .doc ma ileś kb jesli jest pusty).


Nie rozumiem tej twojej wypowiedzi.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: ShellNew

Nowy postprzez wargo » piątek, 26 września 2008, 13:04

Chodzi o to że plik to php czyli pusty, czyli musze stworzyć wartośc nullfile ale ma być ta wartość pusta?
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: ShellNew

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 26 września 2008, 14:08

Możesz stworzyć szablon, którym będzie pusty plik php i użyć wartości FileName, lub nie tworzyć szablonu i użyć wartości NullFile. W przypadku FileName, czyli z szablonem po wybraniu opcji Nowy -> Plik PHP zostanie utworzona kopia pliku w oparciu o ten szablon, czyli będzie to dokładna kopia pliku szablonu, w przypadku wartości NullFile, zostanie utworzony nowy plik PHP w oparciu o wartości domyślne, typowe dla danego rodzaju pliku.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron