Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez wargo » wtorek, 25 listopada 2008, 21:33

Cyfrowy Baron napisał(a):Wszystko czego potrzebujesz oprócz biblioteki to jeszcze jej specyfikacja.

Czyli pliki np. *.lib o nazwie biblioteki dll czyli taka jaka się tworzy podczas kompilacji własnej, z programem wystarczy dołączyć plik .dll bez pliku lib (służy tylko do kompilacji).
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 26 listopada 2008, 09:57

Biblioteki DLL można dołączać na dwa sposoby, statycznie i wtedy wymagany jest plik LIB, lub dynamicznie i wtedy nie potrzeba pliku LIB.
Niezależnie od tego jak podłączane są te biblioteki, trzeba wiedzieć jakie funkcje znajdują się w tych bibliotekach, jak są skonstruowane, by można było się do nich podłączyć, to jest właśnie specyfikacja biblioteki.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 26 listopada 2008, 19:22

Witam ponownie :D

Poczytalem troszke o wininet, znalazlem fragment kodu, ktory powinien wystarczyc do zalogowania sie do konta na server https poprzez ssl.



HINTERNET sEsja = InternetOpen (NULL, INTERNET_OPEN_TYPE_PRECONFIG_WITH_NO_AUTOPROXY, NULL, NULL, 0);
InternetConnect (sEsja,"MyHttpServer",INTERNET_DEFAULT_HTTPS_PORT, "User name", "User password", INTERNET_SERVICE_HTTP, 0, 0 );



Teraz jak zwykle czarodziejskie pytanie :

Jak polaczyc sie do servera, jesli znam tylko adres url ? W jaki sposob sprawdzic jakie dane serwer wysyla do mnie ??

Z gory dzieki za odp.
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 26 listopada 2008, 20:28

Wlasnie przegladalem dokumentacje na MSDN i nie wiem jak mi wczesniej to ulecialo, ale mam juz :)



HINTERNET sEsja = InternetOpen (NULL, INTERNET_OPEN_TYPE_PRECONFIG_WITH_NO_AUTOPROXY, NULL, NULL, 0);
InternetConnect (sEsja,"MyHttpServer",INTERNET_DEFAULT_HTTPS_PORT, "User name", "User password", INTERNET_SERVICE_HTTP, 0, 0 );


w miejsce "MyHttpServer" mozna wpisac adres w postaci http://www.costam.domena, albo ip :), pamietajac, zeby adres byl w cudzyslowiu ;)

pytanie:

W jaki sposob moge sprawdzic czy zalogowalem sie na swoje konto, czy tez polaczenie zostalo odrzucone ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez mani » sobota, 11 kwietnia 2009, 19:02

Zainstalowałem indy w wersji 9, jednakże przy kompilacji programu wyświetla mi się taki błąd:
Kod: Zaznacz cały
[Linker Fatal Error] Fatal: Unable to open file 'INDY60.LIB'

Próbowałem instalować indy po raz drugi, nie przyniosło to jednak innego efektu.
Jak to naprawić?
;]
Avatar użytkownika
mani
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 24
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2009, 20:55
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 08:35

Sprawdź w którym katalogu, w Twoim komputerze znajduje się plik INDY60.LIB, następnie poprzez menu Tools -> Options, w sekcji: Paths and Directories, w liniach: Include Path i Library Path dodaj ścieżki dostępu do tych katalogów. Robi się to poprzez kliknięcie na przycisku [...] przy ComboBox'ach.

Zadziała na nowe projekty, powinno też zadziałać dla już istniejących projektów, jeżeli nie to w menu Project -> Options (dla wybranego projektu) w sekcji Paths and Defines w liniach Include Path i Library path dodaj jak wyżej...
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez mani » poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 16:19

Cyfrowy Baron napisał(a):Tools -> Options, w sekcji: Paths and Directories

Jestem chyba ślepy, ale nigdzie czegoś nie widzę. Bo Options jest kilka, ale w żadnym nie zauważyłem tego pola.
Obrazek

Poza tym, z tego co patrzyłem w folder C6, to w ogóle nie utworzył mi się taki plik, stąd mój problem ;] .
;]
Avatar użytkownika
mani
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 24
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2009, 20:55
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 17:40

W BCB 6 to jest menu Tools -> Environment Options. Wzorowałem sie na C++ Builder 2007.
Twój błąd nie dotyczy brakującej biblioteki, lecz tego, że wcześniej prawdopodobnie używałeś w projekcie INDY w starszej wersji i teraz projekt "pamięta", że tam buł plik INDY60.LIB. Dlatego musisz usunąć z pliku projektu wszystkie odwołania do tegoż pliku. Niestety C++ Builder 6, nie oferuje żadnej funkcji umożliwiającej usunięcie wpisów odwołujących się do nieistniejących bibliotek, tak jak to jest np. w C++ Builder 2007.

Zamknij środowisko BCB.
Uruchom w Notatniku plik projektu w BCB 6 to jest chyba plik *.bpr.
Odszukaj w sekcjach LIBRARIES value i SPARELIBS value wpisy odwołujące się do nieistniejących bibliotek i je usuń, masz np. coś takiego:

<LIBRARIES value="bcbie.lib INDY60.LIB rtl.lib vcl.lib"/>
<SPARELIBS value="vcl.lib rtl.lib INDY60.LIB bcbie.lib"/>

po usunięciu wpisów powinno być:

<LIBRARIES value="bcbie.lib rtl.lib vcl.lib"/>
<SPARELIBS value="vcl.lib rtl.lib bcbie.lib"/>

Zapisz zmiany.

Przed wprowadzeniem zmian do pliku projektu, stwórz jego kopię na wypadek uszkodzenia.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez mani » piątek, 17 kwietnia 2009, 22:31

Ale to mi nic nie pomoże, skoro na dysku nie mam i nie miałem pliku INDY60.lib, nie utworzył się podczas instalacji Indy.
;]
Avatar użytkownika
mani
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 24
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2009, 20:55
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Witold » sobota, 18 kwietnia 2009, 10:36

W czasie wykonywania FULLC6.BAT, pojawiają się jakieś błędy? Te błędy można zobaczyć m.in. gdy uruchomisz FULLC6.bat z linii poleceń lub gdy dopiszesz na koniec pliku FULLC6.bat polecenie pause.
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez mani » sobota, 18 kwietnia 2009, 14:22

Załączam kopię tego co się wyświetliło.

Czy jakby ktoś podesłał mi swój katalog C6 (albo sam ten plik), też by zadziałało? Jeśli tak, to bardzo o to proszę ;]
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
;]
Avatar użytkownika
mani
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 24
Dołączył(a): niedziela, 15 marca 2009, 20:55
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 19 kwietnia 2009, 09:20

Pobierz archiwum Indyc6.exe stąd.
► pass 

To jest gotowe archiwum po przerobieniu plikiem FULLC6.BAT i zawiera plik Indy60.lib. Kiedyś instalowałem go z tego archiwum i nie miałem problemów.

Wybierz w menu Component -> Install packages, przycisk Add i dodaj plik dclindy60.bpl. Powinno działać. U mnie zawsze działało.

W drugim przypadku Nie zapomnij wcześniej odinstalować poprzedniej instalacji INDY.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez sawcioo » piątek, 16 października 2009, 18:45

Bardzo proszę o ponowne wrzucenie paczki.
Avatar użytkownika
sawcioo
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 8
Dołączył(a): piątek, 16 października 2009, 18:42
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 21 października 2009, 10:07

Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Mironas » czwartek, 20 kwietnia 2017, 18:22

Nowy komputer, Windows 10.
Zainstalowałem BCB6 + Update Pack 4

Następnie próbuję zainstalować Indy 9:
Cyfrowy Baron napisał(a):Po pobraniu archiwum z pakietem *.zip, należy go gdzieś rozpakować najlepiej w katalogu z BCB. Gdy już rozpakujemy archiwum uruchamiamy plik *.bat znajdujący się w katalogu z pakietem, dla BCB 6 jest to plik Fullc6.bat, plik wsadowy rozpakuje pakiet Indy dla BCB 6 do katalogu C6, należy go odszukać. W katalogu C6 powinien znajdować się plik dclIndy60.bpl, jest to plik instalacyjny pakietu dla BCB 6. Teraz uruchamiamy środowisko Borland C++ Builder 6 i przechodzimy do menu Component -> Instal Packages..., wyskoczy okno Project Options..., klikamy na przycisku Add i wyszukujemy plik dclIndy60.bpl. Komponenty powinny się zainstalować [...]:

Ale się nie instaluje. Dostaję komunikat:

Nie znaleziono punktu wejścia procedury
@Idresourcestrings@_RSBindingAny w bibliotece C:\Program Files (x86)\Borland\CBuilder6\Indy9\C6\dclIndy60.bpl

Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 409
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++Builder XE
Gadu Gadu: 4289125
    WindowsChrome

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron