Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

problemy z tworzeniem programów do obsługi sieci, internetu, e-mail itp..

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » poniedziałek, 10 listopada 2008, 17:22

Wiec jakiego komponentu uzyc do polaczenia https / ssl ??

jest moze gdzies help do indy do sciagniecia ?? szukalem, ale nie znalazlem :/
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 10 listopada 2008, 17:26

Pomoc do Indy: http://www.indyproject.org/Sockets/Docs/index.EN.aspx

ale jeżeli liczysz na pomoc w języku polskim to się nie doczekasz,
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » poniedziałek, 10 listopada 2008, 17:48

l;uzik
12 lat "nauki" ang. w polsce i 4 lata praktyki juz za soba wiec jakios sobie poradze :)

Dzieki.
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 12 listopada 2008, 12:02

Witam ponownie.

myslalem ze ciezko bedzie z polaczeniem SSL.
Tzn nie to ze mam juz gogtowy program, ale czytam ruzne info na necie, ukladam sobie wszystko w glowie, i szczerze mowiac to bcb daje spore mozliwosci w tej kwesti :) a ja myslalem juz ze bede musial poszukac jakiegos innego srodowiska.
Jak dla mnie bcb jest skomplikowany :/ ale i go rozgryze :D Tyle tytulem wstepu.

pytanie1:

Czy jest mozliwosc automatycznego pobrania numeru portu na ktorym sie lacze do danego servera ??
bo :
aby sie polaczyc musze znac:

IP / URL oraz nr Portu.

O ile nie ma problemu z URL (bo go znam), to w jaki sposob moge pobrac nr. portu na ktorym sie lacze ??

Pytanie 2 :

Jak zalaczyc WinInet do projektu ??

Z gory dzieki za odpowiedz :)
Radosny Shogun :)
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 12 listopada 2008, 12:13

Nie do końca chyba rozumiem o co Tobie chodzi z tymi portami, gdyż jest powszechnie wiadomo, że z serwerem sieci WEB (HTTP) zawsze łączymy się przez port 80.



Co do wininet.h to trzeba jeszcze włączyć do projektu bibliotekę wininet.lib. Opis włączania tych bibliotek do projektu znajdziesz w serwisie Cyfrowy Baron w dziale: sieć - internet -> Sprawdzanie zewnętrznego adresu IP.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 12 listopada 2008, 12:23

https: tez 80 ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 12 listopada 2008, 12:33

Bezpieczny serwer sieci WEB (HTTPS) łączy się przez port 443.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » środa, 12 listopada 2008, 12:58

Otrzymuje komunikat ze nie moze zaladowac biblioteki SSL

Jaka moze byc przyczyna ??
Pewnie nie mam tej bibliotek ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 12 listopada 2008, 18:36

Nie wiem, może jej nie masz, a może nie tej biblioteki używasz, albo używasz jej niewłaściwie, z treści komunikatu niewiele można wywnioskować.
Zależy też co ty właściwie chcesz zrobić s tą stroną szyfrowaną w SSL.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Witold » czwartek, 13 listopada 2008, 01:31

shogun napisał(a):Otrzymuje komunikat ze nie moze zaladowac biblioteki SSL

Jaka moze byc przyczyna ??
Pewnie nie mam tej bibliotek ??


może: openssl dll dla INDY: http://www.indyproject.org/Sockets/SSL.EN.aspx ?
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » sobota, 15 listopada 2008, 10:52

Mecze sie z instalacja tych plikow.
Sciagnalem perl'a ale u mnie nie dziala, nie wiem dlaczego. Sciagnalem wersje na windows. Mam Xp SP3, A GDZIES W DOKUMENTACJI WYCZYTALEM ZE SP2 i pozniejsze, wiec teoretycznie powinno chodzic, ale nic z tego :(

Jakies rady ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 15 listopada 2008, 13:12

Na stronie Indy podanej przez Witold masz wyraźnie napisane, że korzystanie z technologi SSL jest prawnie ograniczone, dlatego INDY nie udostępnia komponentów lecz biblioteki DLL, a wogóle korzystanie z tego protokołu bez stosownych licencji to łamanie prawa.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez shogun » poniedziałek, 24 listopada 2008, 14:56

wiec w jaki sposob moge wykorzystac pliki dll ??
Avatar użytkownika
shogun
 
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 24 listopada 2008, 15:46

Nie wiem, nigdy z nich nie korzystałem.
Zasada jest jednak prosta, gdy masz spis funkcji zawartych w bibliotekach to podłączasz się do nich dynamicznie tak jak to opisałem w serwisie Cyfrowy Baron w dziale: teoria -> tworzenie dll -> dynamiczne podłączanie biblioteki dll. Wszystko czego potrzebujesz oprócz biblioteki to jeszcze jej specyfikacja.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4706
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 440
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Instalacja indy na bcb6 + podglad pakietow

Nowy postprzez Witold » poniedziałek, 24 listopada 2008, 19:41

shogun napisał(a):wiec w jaki sposob moge wykorzystac pliki dll ??


Jeżeli te dll mają być dla Indy (libeay32.dll, ssleay32.dll, zlib1.dll) to może wrzuć je do C:\WINDOWS\system32 .
Avatar użytkownika
Witold
Konstrukcjonista
Konstrukcjonista
 
Posty: 223
Dołączył(a): piątek, 29 sierpnia 2008, 10:53
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 14
Kompilator: bcb6, Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Aplikacje sieciowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron