Karta dźwiękowa AC'97

problemy sprzętowe

Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 9 sierpnia 2008, 21:59

Miałem dziś do naprawy komputer na którym nie działał dźwięk. Okazało się, że w Menadżerze urządzeń nie ma karty dźwiękowej. Komputer posiada zintegrowaną kartę AC'97. Zainstalowałem ponownie sterowniki z płyty dołączonej do płyty głównej, ale komputer dalej nie wykrywał urządzenia. Sprawdziłem ustawienia BIOS'u i Audio było włączone, postanowiłem więc włożyć drugą kartę dźwiękowo w złącze PCI i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu komputer nie wykrywał nowego urządzenia. Zainstalowanie sterownika dla tej karty również nic nie dało. Próbowałem wszystkiego, nic nie pomagało. Zresetowałem BIOS, przeinstalowałem system i nic... komputer wykrywa inne urządzenia, ale nie wykrywa karty dźwiękowej.
Dziś jestem już zmęczony i nic nie wymyślę, ale widziałem już różne "cuda", lecz nigdy nic podobnego. Nie wiem w czym tkwi problem. Wydaje mi się, że to po prostu uszkodzenie kontrolera na płycie głównej, ale może się mylę.
Jeżeli spotkałeś się z podobnym problemem - napisz.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez wargo » niedziela, 10 sierpnia 2008, 10:47

To jest c-media? Ja mam taki sam problem ale karte wykrywa tylko że nie działa :((
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 10 sierpnia 2008, 14:08

Nie c-media lecz zintegrowana AC'97.

Co do Twojego problemu, jeżeli wykrywa kartę, lecz karta nie działa, to sterownik nie pasuje, musisz znaleźć sterownik odpowiedni do posiadanego modelu karty i systemu Windows.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez wargo » niedziela, 10 sierpnia 2008, 14:35

Mam system win98 a kartę a to co wykrywa co cmedia ac9 audio device.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez zelu » niedziela, 10 sierpnia 2008, 19:47

Hmm, problem bardzo dziwny i sądzę, że to wina hardware, ale dla pewności proponował bym Ci odpalić jakiegoś liveCD (np. Ubuntu 8.04 LTS), który nie ma problemu z obsługą tego sprzętu. Jeżeli dźwięk się nie pojawi to możesz być pewny, że jest to wina sprzętu, a co za tym idzie - wymiana maina.
Avatar użytkownika
zelu
 
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez Ho88it » niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:56

Sprawdź zworki na płycie głównej. Może domyślnie masz ustawione na wyłączoną kartę dźwiękową.
Internet Explorer to program, który służy do przeglądania internetu z twojego komputera i na odwrót.
Avatar użytkownika
Ho88it
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 63
Dołączył(a): niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:53
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: Visual Studio 2008
Visual Studio 2010
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Karta dźwiękowa AC'97

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 10 sierpnia 2008, 22:35

To nie jest mój komputer. Problem nie leży w zworkach, gdyż karta działała bez problemu do pewnego momentu, pewnego razu po uruchomieniu komputera nie było już dźwięki.
Rzecz w tym, że komputer nie wykrywa sprzętu, nie wykrywa zintegrowanej karty, a gdy włożę mu inną kartę do złącza PCI to jej również wogóle nie wykrywa, tak jak by to nie było urządzenie Plug and Play. Po dodaniu nowego urządzenia poprzez aplet Dadaj sprzęt pojawia się właściwa karta na liście, ale system nie jest w stanie jej zainicjować, nie przydziela jej również żadnych zasobów, przerwań.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron