Przy wciskaniu klawisza Enter, tekst edytora nie reaguje

dział ogólny

Przy wciskaniu klawisza Enter, tekst edytora nie reaguje

Nowy postprzez lukagrom » poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 14:10

Problem jak w temacie. Sporadycznie zdarzał się w starszych wersjach, w tej w miarę nowszej, którą obecnie używam (RAD Studio 10.1 Berlin - okroojona wersja Starter) z częstotliwością wręcz nagminną. Po wciśnięciu klawisza "Enter", kursor co prawda opada na kolejną linijkę, lecz tekst w edytorze w ogóle nie reaguję na takową zmianę. I tak jężeli napiszę w pierwszej linijcę coś tam, w następnej coś tam i nagle stwierdzę, że chcem pomiędzy wierszami, zapisać soś nowego, to wpisanie tego jest niemożliwe. Wklepanie Enter-a nie rozdziela linijek. Następuję wyłącznie jak już wspomniałem, przeskoczenie kursora na następną-dolną linijkę, bez zmian w tekscie, który również "przedzielony" powinien, znależć się "piętro niżej". Ma ktoś jaką radę, aby usprawnić działanie edutora? Domyśląm się, że w grę może wchodzić buforowanie tekstu.
Avatar użytkownika
lukagrom
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Przy wciskaniu klawisza Enter, tekst edytora nie reaguje

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 17 kwietnia 2018, 17:58

A nie masz przypadkiem przełączonego klawisza Insert?

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
lukagrom
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4725
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Przy wciskaniu klawisza Enter, tekst edytora nie reaguje

Nowy postprzez lukagrom » środa, 18 kwietnia 2018, 08:26

Po wielu drążeniach w google, dyskusjach na forach, teoriach spiskowych dotyczących celowej destrukcji wersji Startej by zakupić coś komercyjnego, stwierdzam jednoznacznie, że owy tryb/klawisz były tak właśnie ustawione. Po tylu latach dowiedzieć się że są tryby Insert i Overwrite - bezcenne.
Avatar użytkownika
lukagrom
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości

cron