Z ComboBox, a Label

dział ogólny

Z ComboBox, a Label

Nowy postprzez alchin » środa, 30 czerwca 2010, 13:06

Mam problem i mam szczerą nadzieje, że mi pomożecie... więc problem polega na tym jak połączyć współprace ComboBox z Label... Wybierając konkretną wiersz w CobmboBoxie w komponencie label ukazywał się jakiś tekst. Jak przypisać do danego wiersza jakiś tekst w Label?? Przykład wybieram wiersz drugi, i w tabeli label1 i labe2 pojawiają mi się teksty.... Mam nadzieje, że opisałem ten mój problem zrozumiale. Pomożecie bo ja już próbowałem tylu kombinacji i nic...
Avatar użytkownika
alchin
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): środa, 30 czerwca 2010, 12:50
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Z ComboBox, a Label

Nowy postprzez Corvis » środa, 30 czerwca 2010, 13:30

No ja nie rozumiem ...

Kod: Zaznacz cały
Label1->Caption = ComboBox1->Items->Strings[ComboBox1->ItemIndex];


o to ci chodzi ??
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House

Za ten post autor Corvis otrzymał podziękowanie od:
alchin
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaSafari

Re: Z ComboBox, a Label

Nowy postprzez alchin » środa, 30 czerwca 2010, 14:25

Nie ten skrypt który napisałeś nie ukaże w labelach1 i 2 innych nowych tekstów, a nie ten który jest w wierszu comboboxa
Avatar użytkownika
alchin
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 2
Dołączył(a): środa, 30 czerwca 2010, 12:50
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Z ComboBox, a Label

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 30 czerwca 2010, 18:05

To zadziała, ale kod musisz umieścić w zdarzeniu OnClick obiektu ComboBox1.

Kod: Zaznacz cały

void __fastcall TForm1
::ComboBox1Click(TObject *Sender)
{
  if(
ComboBox1->ItemIndex > -1)
  {
   
Label1->Caption ComboBox1->Items->Strings[ComboBox1->ItemIndex];
   
Label2->Caption Label1->Caption;
  }
}
 


Tylko nie przepisuj zdarzenie OnClick, lecz utwórz je w Object Inspector na zakładce Events.

Jeżeli to nie rozwiązuje Twojego problemu to opisz swój problem bardziej obrazowo.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Z ComboBox, a Label

Nowy postprzez Corvis » środa, 30 czerwca 2010, 23:04

Oj i polecam jakaś książke o podstawach BUildera ;)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron