CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Tworzenie nowych okien - formularzy

Tworzenie nowych okien - formularzy

dział ogólny

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 21 listopada 2010, 17:52

Cyfrowy Baron napisał(a):Musisz podawać więcej informacji, gdyż zbyt dużo trzeba się tutaj domyślać. O wciśnięcie których klawiszy chodzi?]
Cały czas chodzi o okna otwierane sposobem jaki jest tematem pierwotnym tego wątku. A kodo:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::FormKeyDown(TObject *Sender, WORD &Key, TShiftState Shift)
{
          ShowMessage(Key);
}


Jak sądzę ma za zadanie przechwytywanie wciśnięcia dowolnego klawisza podając jego nr np Insert = 45.... I przechwytuje wiele razy, ale gdy dam np:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::FormKeyDown(TObject *Sender, WORD &Key, TShiftState Shift)
{
      Edit1->Text = Key;
}


Ale jak już dam z wywołaniem okna dialogowego:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::FormKeyDown(TObject *Sender, WORD &Key,
          TShiftState Shift)
{
          if(Key == 45)
          {
                if(Application->MessageBox("Zapisać","Komunikat", MB_YESNO | MB_ICONQUESTION) == IDNO)
                {
                        return;
                }
                else
                {
                        // Zapisać...
                }
          }
          BringWindowToFront(this->Handle);
}


Niestety tylko raz za pierwszym kliknięciem w Insert zadziała wyskoczenie okna monitu MessageBox nawet przy dodatnio Twojego funkcji
Wiec gdyby ktoś jednak chciał zapisać czyli powtórnie nacisnął klawisz Insert nie pojawi się już okno MessageBox przy czym okno formularza nadal jest jako pierwsze i aktywne :(



Dodam, że gdy okno dodatkowe znajdzie się pod głównym oknem programu już wcale nie reaguje na naciśniecie w klawisze
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 21 listopada 2010, 18:38

Jak sądzę ma za zadanie przechwytywanie wciśnięcia dowolnego klawisza podając jego nr np Insert = 45.... I przechwytuje wiele razy, ale gdy dam np:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::FormKeyDown(TObject *Sender, WORD &Key,TShiftState Shift)
{
      Edit1->Text = Key;
}


Oczywiście, że to działa. Nie wywołujesz okna komunikatu, więc focus pozostaje na oknie w którym wciskasz klawisze. Problem powoduje właśnie okno komunikatu, które przechwytuje focus, więc na tym należy się skupić.



Dodam, że gdy okno dodatkowe znajdzie się pod głównym oknem programu już wcale nie reaguje na naciśniecie w klawisze


To oczywiste, przechwytywanie komunikatu o wciśnięciu klawisza w oknie działa, tylko gdy okno jest aktywne i ma ustawiony focus.



Niemniej jednak u mnie w C++Builder 2010, w WinXP to działa prawidłowo i nie ma znaczenia czy okno jest modalne czy niemodalne.
Próbuj ustawić focus na formularz:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm2::FormKeyDown(TObject *Sender, WORD &Key, TShiftState Shift)
{
 if(Key == 45)
 {
  if(Application->MessageBox(L"Zapisać", L"Komunikat", MB_YESNO | MB_ICONQUESTION)
      == ID_NO) return;
  else
  {
    ;
  }
 }  

 this->SetFocus();
}


Znacznie pewniejszym rozwiązaniem jest użycie metody WindowProc. Ustawienie KeyPrewiew nie ma tutaj znaczenia, gdyż nie korzystamy z żadnego zdarzenia:

Plik nagłówkowy Unit2.h dynamicznie tworzonego formularz TForm2:
KOD cpp:     UKRYJ  
private:
        TWndMethod KeyApp;
        void __fastcall GetKeyApp(TMessage &Msg);


Plik źródłowy Unit2.cpp dynamicznie tworzonego formularz TForm2:
KOD cpp:     UKRYJ  
__fastcall TForm2::TForm2(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{
 KeyApp = this->WindowProc;
 this->WindowProc = GetKeyApp;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm2::GetKeyApp(TMessage &Msg)
{
 /* Przykłąd sprawdzenia który klawisz wciśnięto
 if(Msg.Msg == WM_KEYDOWN)
 {
  ShowMessage((String)Msg.WParam);
 }  */


 if(Msg.Msg == WM_KEYDOWN && Msg.WParam == 45)
 {
   if(Application->MessageBox(
       L"Zapisać", L"Komunikat", MB_YESNO | MB_ICONQUESTION) == IDNO)  return;
   else
   {
    ShowMessage("Zapisano");
   }
 }

 KeyApp(Msg);
}


Dodam, że gdy okno dodatkowe znajdzie się pod głównym oknem programu już wcale nie reaguje na naciśniecie w klawisze


By działało przechwytywanie klawiszy w oknie programu, okno w którym przechwytujemy klawisz musi być aktywne, czyli musi być na wierzchu i nie może być przesłonięte żadnym innym oknem.

Jeżeli chcesz przechwytywać wciśnięcie klawiszy, nie w oknie programu lecz w systemie, to musisz zamontować haka systemowego, czyli przechwytywać komunikaty systemowe. ► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: porady -> API -> Keyloger, czyli przechwytywanie wciśnięcia klawiszy we wszystkich programach.



Jeszcze raz przypominam: rób odstępy jednaj linii pomiędzy tagami BBCode. Twoje posty trudno się czyta, gdyż są źle formatowane. Nie musisz oszczędzać miejsca. Poza tym to nie są topicy, lecz wątki skłądające się z postów. To tak apropo Twojej wypowiedzi w ostatnim poście, który zmoderowałem.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Darek_C++
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 21 listopada 2010, 18:56

Dziękuję za poświęcony czas 8-)
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 21 listopada 2010, 19:23

Tu nie chodzi o to byś dziękował, ale o to czy kod zadziałał i który sposób, by inni użytkownicy czytający ten wątek wiedzieli co mają z tym zrobić.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » poniedziałek, 22 listopada 2010, 11:43

@Tu nie chodzi o to byś dziękował
CB dziękowałem za poświęcony czas i to w niedzielę ;)

@ale o to czy kod zadziałał
Zła wiadomość jest taka, że teraz testowałem sposób jaki ostatnio Podałeś i niestety nie działa:
KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::GetKeyApp(TMessage &Msg)
{
        ShowMessage((String)Msg.WParam);
        KeyApp(Msg);
}
Przy wciskaniu klawiszy w ogóle nie pojawia się okno ShowMessage()
:(
----
Coś jest nie tak z formatowaniem wiadomości - chodzi o odstęp między kodem, a tekstem pod min nie ma tam spacji, a odstęp jest duży.
Zamieszczam screen okna formularza: http://img98.imageshack.us/img98/2829/oknoooo.jpg na którym to zobrazowałem.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 listopada 2010, 11:53 przez Darek_C++, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 22 listopada 2010, 11:58

Trzeba przechwytywać konkretny komunikat:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm4::GetKeyApp(TMessage &Msg)
{
  if(Msg.Msg == WM_KEYDOWN)
  {
    ShowMessage((String)Msg.WParam);
   }
}

 KeyApp(Msg);
Oczywiście zakładam, że podłączyłeś metodę WindowProc pod formularz w konstruktorze klasy - koniecznie w konstruktorze klasy:

KOD cpp:     UKRYJ  
__fastcall TForm4::TForm4(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{

 KeyApp = this->WindowProc;

 this->WindowProc = GetKeyApp; /* this->WindowProc jest równoznaczne z zapisem Form4->WindowProc */

}
To nie może nie działać, skoro u mnie działa. Bardziej prawdopodobne jest, że coś źle zrobiłeś.



Coś jest nie tak z formatowaniem wiadomości - chodzi o odstęp między kodem, a tekstem pod min nie ma tam spacji, a odstęp jest duży.


Problem dotyczy BBCode cpp, jeżeli tekst w znaczniku zawiera więcej linii niż 4 i mniej niż 9 to pojawia się problem z odstępem. Nie jestem w stanie tego naprawić, gdyż nie ja jestem autorem tego BBCode i nie znam się na PHP.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:11

Cyfrowy Baron napisał(a):To nie może nie działać, skoro u mnie działa. Bardziej prawdopodobne jest, że coś źle zrobiłeś.

Zrobiłem dokładnie jak Podałeś i nie pojawia się komunikat przy wciskaniu klawiszy...
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:14

Zamieść w załączniku - patrz na dole pola edycji zakładka Dodaj załącznik - pliki źródłowe.



Do cytowania postów masz BBCode quote, a nie małpkę @. Nie wydziwiaj po swojemu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:15

Testowałem w formularzu otwieranym za pomoca:
KOD cpp:     UKRYJ  
        TForm3 *Form3 = new TForm3(this);
        Form3->ShowModal();

I też to nie działa...
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:17

Zamieść źródła.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:23

Źródeł programu w którym nie działa nie zamieszczę, ale sprawdzałem w testowym projekcie z dwoma formularzami i faktycznie działa.
Muszę jeszcze raz sprawdzić w tym co nie działało.
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:26

Czyli tak jak pisałem, coś robisz źle.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Darek_C++ » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:36

Nagłówek
KOD cpp:     UKRYJ  
class TForm3 : public TForm
{
__published:    // IDE-managed Components
        TLabeledEdit *LabeledEdit1;
        TMemo *Memo1;
        TMemo *Memo2;
        TLabeledEdit *LabeledEdit2;
        TLabel *Label1;
        TLabel *Label2;
        TButton *Button1;
        TSaveTextFileDialog *SaveTextFileDialog1;
        TMainMenu *MainMenu1;
        TMenuItem *Akcja1;
        TMenuItem *Wczytajszablon1;
        TOpenTextFileDialog *OpenTextFileDialog1;
        TLabeledEdit *LabeledEdit3;
        void __fastcall FormCreate(TObject *Sender);
        void __fastcall FormClose(TObject *Sender, TCloseAction &Action);
        void __fastcall Button1Click(TObject *Sender);
        void __fastcall Wczytajszablon1Click(TObject *Sender);
private:        // User declarations
        TWndMethod KeyApp;
        void __fastcall GetKeyApp(TMessage &Msg);
public:         // User declarations
        __fastcall TForm3(TComponent* Owner);
};

Implementacja:
KOD cpp:     UKRYJ  
#include <vcl.h>
#pragma hdrstop
#include "tinyxml.h"
#include "Unit3NowyProjektWpisu.h"
//---------------------------------------------------------------------------
#pragma package(smart_init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm3 *Form3;
//---------------------------------------------------------------------------
__fastcall TForm3::TForm3(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{
        KeyApp = this->WindowProc;
        this->WindowProc = GetKeyApp;
}

//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm3::FormCreate(TObject *Sender)
{
        Memo1->Clear();
        Memo2->Clear();
        LabeledEdit3->Text = "http://";
}
//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm3::FormClose(TObject *Sender, TCloseAction &Action)
{
        Action = caFree;
}

void __fastcall TForm3::GetKeyApp(TMessage &Msg)
{
        if(Msg.Msg == WM_KEYDOWN)
        {
                ShowMessage((String)Msg.WParam);
        }
        KeyApp(Msg);
}
 

Wywołanie:
KOD cpp:     UKRYJ  
        TForm3 *Form3 = new TForm3(this);
        Form3->ShowModal();

I w tamtym programie co robię to nie działa:(
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 22 listopada 2010, 12:47

Niestety nic mi to nie mówi. Przytoczony kod jest prawidłowy i działa, co sam stwierdziłeś. W tamtym programie umieściłeś jakiś kod, który wywołuje konflikt. Szukaj, nie masz innego wyjścia.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Tworzenie nowych okien - formularzy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 4 maja 2011, 20:16

Odnośnie TMessage i komunikatu WM_KEYDOWN. Zauważyłem, że u mnie też nie zawsze to działa. Stworzyłem taki kod:

Plik nagłówkowy np. Unit1.h
KOD cpp:     UKRYJ  
private:        // User declarations
      TWndMethod KeyApp;
      void __fastcall GetKeyApp(TMessage &Msg);


Plik źródłowy np. Unit1.cpp
KOD cpp:     UKRYJ  
__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{
 KeyApp = this->WindowProc;
 this->WindowProc = GetKeyApp;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm1::GetKeyApp(TMessage &Msg)
{
 if(Msg.Msg == WM_KEYDOWN)
 {
   Caption = "Down";
   if(GetKeyState(VK_CONTROL) < 0 && Msg.WParam == 'A')
   {
    ShowMessage("Wciśnięto kombinację klawiszy CTRL + A");
   }
 }

 KeyApp(Msg);
}


Nagle okazało się, że przechwytywanie wciśnięcia klawisza nie działa, ale przechwytywanie innych komunikatów działa.
Stworzyłem nową aplikację testową i wkleiłem ten sam kod. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazało się, że działa prawidłowo. Nie wiem czym to może być spowodowane, gdyż nie zmieniałem niczego w ustawieniach projektu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4713
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron