ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

dział ogólny

ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Pitek » sobota, 18 grudnia 2010, 18:47

Witam!
Mam pytanie w jaki sposób można ograniczyć wpisywanie tekstu do komponentu ComboBox poza ten który jest w Items?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 18 grudnia 2010, 19:12

Twoje pytanie jest niezrozumiałe! :twisted: Zapytaj inaczej!
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 18 grudnia 2010, 19:20

Chyba chodzi o to by do TComboBox nie można było nic wpisać ręcznie tylko wybrać z już dodanych pozycji. Coś w stylu ReadOnly = true, ale tej właściwości ten komponent nie ma ...
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Pitek » sobota, 18 grudnia 2010, 19:22

Przykład :
W Items komponentu ComboBox1 mam zadeklarowane np. "Cyfrowy Baron" i mnie chodzi o to aby nic poza tym tekstem nie dało się wpisać.
W sumie chodzi o blokowanie manualnego wpisywania tekstu tak aby można było wprowadzić tylko ten z Items

Edit: Dokładnie chodzi o to co napisał Darek_C++
Ostatnio edytowano sobota, 18 grudnia 2010, 19:24 przez Pitek, łącznie edytowano 1 raz
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 18 grudnia 2010, 19:23

Ustaw właściwość Style obiektu ComboBox na csDropDownList, a niczego nie da się do tego obiektu wpisać.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Pitek
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Pitek » sobota, 18 grudnia 2010, 19:25

Tylko że teraz nie działa mi TextHint da się to jakoś naprawić ?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
https://www.pg-elektronika.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows XPFirefox

Re: ComboBox - ograniczenie wpisywanego tekstu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 18 grudnia 2010, 20:08

TextHint to podpowiedź dla edycji, a po wyłączeniu edycji ComboBox'u nie jest już potrzebny! Jakie jest twoim zdaniem przeznaczenie TextHint, gdy nie masz możliwości zmiany tekstu, a jedynie wybór?! Nie da się nic z tym zrobić, albo lista z polem edycji i podpowiedzią, albo tylko rozwijana lista.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron