CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

dział ogólny

Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

Nowy postprzez lzommer » czwartek, 25 października 2012, 13:54

Jak sprawić, zeby pierwsza linia w okienku memo (tytuł) była zawsze widoczna, mimo, że wypisywane są w nim kolejne linie i okienko przewija sie?
Avatar użytkownika
lzommer
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 14
Dołączył(a): piątek, 19 października 2012, 10:01
Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: winXP
Kompilator: C++ Builder
Gadu Gadu: 0
    Windows XPInternet Explorer 8

Re: Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 25 października 2012, 15:06

Jak chcesz żeby było widać scrola to:

KOD cpp:     UKRYJ  
Memo1->ScrollBars = ssVertical;
 


No i w OnChange Memo:

KOD cpp:     UKRYJ  
void __fastcall TForm1::Memo1Change(TObject *Sender) {
        Memo1->Perform(WM_VSCROLL, SB_TOP, 0);
}
 
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 października 2012, 17:11

Jak rozumiem chcesz, żeby po dodaniu nowej linii do tekstu zawsze była widoczna linia pierwsza nawet jeśli będziesz to Memo przewijał do końca? Czyli chcesz mieć Memo z wierszem nagłówkowym? Jeżeli tak to nie jest to możliwe. Memo działa jak zwykły notatnik i nic takiego nie przejdzie. Tego nie dałoby się nawet zrobić w RichEdit.

Napisz co dokładnie chcesz osiągnąć, a może da się to zrobić wykorzystując inne obiekty np ListView.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
lzommer
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Memo, pierwsza linia (tytuł) zawsze widoczna

Nowy postprzez lzommer » czwartek, 25 października 2012, 23:45

Dzięki. Rozumiem.
Ta odpowiedź mi wystarczy.
Avatar użytkownika
lzommer
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 14
Dołączył(a): piątek, 19 października 2012, 10:01
Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: winXP
Kompilator: C++ Builder
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 9


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron