Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

dział ogólny

Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Pitek » piątek, 7 grudnia 2012, 04:38

Witam, wczoraj używałem sobie środowiska wszystko śmigało. Dzisiaj odpalam i nie śmiga. Mianowicie przy kompilacji zwykłego nowego projektu VCL otrzymuje następujące błędy odnoszące się do pliku Project1.cpp

Checking project dependencies...
Compiling Project1.cbproj (Release configuration)
[BCC32 Error] Project1.cpp(3): E2209 Unable to open include file 'vcl.h'
[BCC32 Error] Project1.cpp(7): E2303 Type name expected
[BCC32 Error] Project1.cpp(7): E2034 Cannot convert 'const char *' to 'int'
[BCC32 Error] Project1.cpp(7): E2293 ) expected
[BCC32 Error] Project1.cpp(9): E2141 Declaration syntax error
Failed
Elapsed time: 00:00:00.0


Wszystko fajnie, tylko że ja do cholery nic nie robiłem nie zmieniałem, ponadto przeinstalowałem całe środowisko uprzednio przed instalacją czyszcząc kompa poprzez Advanced System Care i co... i nic dalej to samo. Czym to może być spowodowane i jak to naprawić ? Nie ukrywam że jestem sfrustrowany. :twisted:
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Corvis » piątek, 7 grudnia 2012, 09:23

Spakuj i wrzuć tu projekt. Tylko bez plików tymczasowych same pliki źrodłowe.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 7 grudnia 2012, 09:56

Czy to się dzieje z każdym nowo tworzonym projektem
Zrób co napisał Corvis.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Pitek » piątek, 7 grudnia 2012, 15:20

SUPER !!!!
Do pola Include Paths w opcjach środowiska dodałem $(BDS)\include\vcl mimo że sam $(BDS)\include już tam był. Ktoś mi powie czemu to nie dzialało i czemu samo sie to zepsuło.... teraz wszystko działa ;/
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 7 grudnia 2012, 20:26

Samo nie mogło się stać. Musiałeś coś nieostrożnie zmienić w ustawieniach projektu, lub też doszło do uszkodzenia rejestru, gdyż tam środowisko przechowuje ustawienia. Ścieżka $(BDS)\include\vcl każe kompilatorowi szukać bibliotek VCL właśnie w tej lokalizacji. Sprawdź w menu: Tools -> Options -> C++ Options -> Path and Directories sekcja: Include path, czy masz dodaną tą ścieżkę w przeciwnym razie problem będzie występował w każdym nowym projekcie.



Istnieje również taka możliwość, że masz uszkodzone w systemie zmienne środowiskowe. U mnie w BDS XE2 lokalizacja, którą podałeś wygląda tak: $(BDSINCLUDE)\windows\vcl. Dlaczego BDSINCLUDE? Dlatego, że w menu: Tools -> Options -> Environment options -> Environment variabless sekcja: System variables, mam dodaną zmienną systemową: BDSINCLUDE = c:\program files\embarcadero\rad studio\9.0\include. W środowisku BDS 2010 tej zmiennej systemowej może jednak nie być, więc zanim zaczniesz z tym kombinować, upewnij się, że taka zmienna występuje. Można oczywiście dodawać własne zmienne systemowe, ale trzeba robić to tylko wtedy gdy są zbędne. Samo dodanie zmiennej problemu nie rozwiąże, gdyż w projekcie musisz jeszcze ustawić odwołanie do tej zmiennej.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez event15 » wtorek, 5 marca 2013, 13:18

Muszę przyznać, że po reinstalacji systemu pierwsze, co zrobiłem to instalacja RAD XE2.

Jednak przy uruchomieniu pierwszego projektu wywala mi dokładnie taki sam komunikat jak autorowi tematu. Już od godziny walczę z tym, jednak bezskutecznie.
W jaki sposób można to naprawić. Patrzyłem na te zmienne systemowe, ale wyglądają na prawidłowe...
Avatar użytkownika
event15
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2013, 16:44
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Personal 6
XE 2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez event15 » wtorek, 5 marca 2013, 16:06

Problem rozwiązałem.

Rozwiązanie okazało się banalne, choć trochę niezrozumiałe.
Aplikację instalowałem wcześniej na dysku D:\, co jak widać powoduje błędy.
Przebolałem i zainstalowałem na C:\. Śmiga bez problemów.
Avatar użytkownika
event15
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 19
Dołączył(a): środa, 27 lutego 2013, 16:44
Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: Personal 6
XE 2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Unable to open vcl.h czyli kochane błędy z kosmosu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 6 marca 2013, 09:18

Myślę, że to nie tyle kwestia litery dysku, ile chodzi o to by instalować to środowisko na dysku systemowym w katalogu Program Files.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości

cron