CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

dział ogólny

kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

Nowy postprzez xredom » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:16

Witam tak jak w temacie chciałbym prosić o pomoc, muszę wykonać program typu paint w którym mam w form1 (główna forma) komponent TImage1 który wczytuje obraz następnie za pomocą butona otwieram okno drugie (form2) i tam mam TImage1 i TImage2 z tym że TImage1 ma mieć ten sam obrazek co w form1 a TImage2 ma być rysunkiem który jest po wykonaniu dowolnego algorytmu np odwrócenie kolorów. Czyli jeden przed i drugi po zmianie, po czym użytkownik może zapisać zmianę i wtedy rysunek w form1 zmienia się. Zrobiłem już wczytywanie pliku do głównej formy(form1) oraz otwarcie nowego okna po kliknięciu na button w drugiej formie dałem 2 komponenty TImage no i teraz nie wiem jak zrobić kopiowanie rysunku z formy1 do Timage w formie2. Bardzo Proszę o pomoc. :roll:
Avatar użytkownika
xredom
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:00
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Bulider 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

Nowy postprzez Corvis » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:40

Kod do kopiowania wygląda tak:

KOD cpp:     UKRYJ  
ImageDoWczytania->Picture->Assign(ImageZrodlo->Picture);
 


Pytanie czy masz problem z samym kopiowaniem czy ze wszystkim ? ;)
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

Nowy postprzez xredom » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:55

Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TSecondForm::ImageClick(TObject *Sender)
{
    Image1->Picture->Assign(Image->Picture);
}
//---------------------------------------------------------------------------
[C++ Error] Second.cpp(22): E2451 Undefined symbol 'Image1'


no robiłem coś takiego ale nawet po dodaniu hedera do 2formy nie widzi Image1 z 1formy

Na razie problem z kopiowaniem :)
Avatar użytkownika
xredom
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:00
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Bulider 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

Nowy postprzez Corvis » niedziela, 14 kwietnia 2013, 21:09

Form1->Image1

Jak już.

Tylko, że zaraz nie potrzebnie się zapętlisz w zależności między formami.

Zrób sobie to np. tak

W głównej formie zadeklaruj funkcje

KOD cpp:     UKRYJ  

// plik *.h

void __fastcall OnShowFormatkiNumerDwa(TObject *Sender);

// plik *.cpp

void __fastcall FormaGlowna::OnShowFormatkiNumerDwa(TObject *Sender) { // FormaGlowna <- tutaj daj swoją nazwę
   // Jest to zdarzenie które podstawisz jako OnShow twojej 2 formatki
   Forma2->Image->Picture->Assign(Image->Picture);
}

// No i np w OnCrate Głównej formatki - nie wiem jak tworzysz tą 2 formę

Forma2->OnShow = OnShowFormatkiNumerDwa;

 


Wtedy po pojawieniu się 2 formatki obrazek automatycznie się skopiuje. Nie musisz tego robić jako OnShow możesz też napisać OnClick jakiegoś buttona czy TImage. Możesz też po prostu przed pokazaniem Formatki numer 2 zrobić tak

KOD cpp:     UKRYJ  

Forma2->Image->Picture->Assign(Image->Picture);
Forma2->Show();

 


Pisze ci to w pseudo kodzie bo nie chce mi się kompilatora odpalać ;) Mam nadzieję, że kumasz.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House

Za ten post autor Corvis otrzymał podziękowanie od:
xredom
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: kopiowanie TImage z formy1 do formy2 Timage2

Nowy postprzez xredom » niedziela, 14 kwietnia 2013, 21:23

Wielkie dzięki 3 dni główkowałem nad tym :D co zajęło ci 5 minut :D dobra siadam do dalszej pracy :D
No teraz idzie wszystko jak po maśle :)
Avatar użytkownika
xredom
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 22
Dołączył(a): niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:00
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Bulider 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości