Zlecenie napisania programu

dział ogólny

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez Darek_C++ » piątek, 26 lipca 2013, 18:40

Według Twojego opisu to prosty program, więc może nie będziesz, aż tak enigmatyczny i zdradzisz co on robi ?
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 26 lipca 2013, 21:36

Niczego nie poukrywano, ale niektóre program są napisane w taki sposób, że nie da się pobrać uchwytu do obiektów na formularzu. Tak jest np. z programem Firefox. polymorphism coś kiedyś o tym pisał.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    WindowsChrome

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez automaniak » sobota, 27 lipca 2013, 01:18

Jest nadzieja.
Znalazłem inny program, gdzie wszystko, znaczy nazwy klas, chyba widać.

Tak wiec otwieram program, znajduje uchwyt, znajduje uchwyt do buttona i klikam. DZIALA!!!!!

Fantastycznie! :)))))

Musze poćwiczyć wpisywanie wartosci w edita - widziałem przykłady wiec to powinno sie udać.

W programie jest klasa listview32 z której chciałbym odczytać wartość.
Skąd wiecie, jaka komende trzeba przesłać, aby odczytać tego typu pole?
W programie to jest dwukolumnowa lista. Jak odczytac np. 5 wartosc z drugiej kolumny?


Ostatnio Cyfrowy Baron napisał, że np. GETText przypisuje sie do edita w moim programie:
Edit1->Text = display;

Głupie pytanie - bo dotychczas pisałem w konsoli. Jak przeskoczyć do wzualnej-windowsowej wersji programu tak zebym mógł przypisac coś do edita?
Przeczytalem caly tutorial, ale niestety on obejmuje tylko składnie c++.
Możecie polecic jakis tutorial w sieci który pochyla sie nad obiektowo - wizualna cześcią c++ (o ile dobrze nazywam)?
Avatar użytkownika
automaniak
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 17:37
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows7
Kompilator: code::blocks
Gadu Gadu: 47880814
    Windows 7Opera

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 27 lipca 2013, 08:07

automaniak napisał(a):Głupie pytanie - bo dotychczas pisałem w konsoli. Jak przeskoczyć do wzualnej-windowsowej wersji programu tak zebym mógł przypisac coś do edita?
Programy okienkowe pisze się w IDE wspierających wizualny interfejs użytkownika - okienka takich jak:
- Microsoft Visual C++
- C++ Builder
- QT
- wxwidgets

Z wykorzystaniem:
- GTK+
- WIndows API
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez automaniak » sobota, 27 lipca 2013, 10:20

ok, dzięki.
Zacząłem w Code blocks :)

Musze poszukać jakiegoś tutoriala / kursu jak zaczać bo tak to jest blądzenie we mgle. :)
Avatar użytkownika
automaniak
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 17:37
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows7
Kompilator: code::blocks
Gadu Gadu: 47880814
    Windows 7Opera

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 27 lipca 2013, 10:40

Nie rozumiem o co pytasz, bo chyba nie o to jak przypisać jakąś wartość do pola obiektu typu TEdit, gdyż przykład takiego przypisywania akurat podałem.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 27 lipca 2013, 11:10

W programie jest klasa listview32 z której chciałbym odczytać wartość.
Skąd wiecie, jaka komende trzeba przesłać, aby odczytać tego typu pole?

Stąd


Darek_C++ napisał(a):Programy okienkowe pisze się w IDE wspierających wizualny interfejs użytkownika - okienka takich jak:
- Microsoft Visual C++
- C++ Builder
- QT
- wxwidgets

Qt i wxWidgets nie są IDE, tylko biblioteki... no może w przypadku Qt można mówić, że to także IDE, bo w skład pakietu wchodzi edytor, ale generalnie mówi się, że to jest biblioteka. I wcale nie trzeba używać środowiska "wspierającego wizualny interfejs użytkownika", wystarczy zwykłe IDE, jak np. Code::blocks czy VC++. Pod windowsem lepiej używać Visuala, ponieważ jest to najlepsze środowisko pod windowsa, a do tego można pobrać za darmo wersję Express.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2157
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 200
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Zlecenie napisania programu

Nowy postprzez automaniak » sobota, 27 lipca 2013, 15:27

ok.
Przesiąde sie na VC++, spróbuje znaleźc jakiś kurs programowania z okienkami i wtedy będe was meczył dalej.
I tak jestem zadowolony, ze udało się kliknąc button w innym programie i że jest nadzieja, ze da sie zrobic duzo wiecej :)
Avatar użytkownika
automaniak
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 11
Dołączył(a): środa, 24 lipca 2013, 17:37
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows7
Kompilator: code::blocks
Gadu Gadu: 47880814
    Windows 7Opera

Poprzednia strona

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości

cron