Embarcadero XE5

dział ogólny

Embarcadero XE5

Nowy postprzez rafalskraba » poniedziałek, 7 października 2013, 15:05

Witam forumowiczów

Mam pytanie odnośnie nowego środoweska XE5. Czy warto wchodzić w to środowisko, zajmuje się głównie programowaniem baz danych. Jestem przerażony rozmiarem tej wersji. Obraz w wersji XE2 miał ok 3 GB natomiart obraz XE5 ma prawie 5 BG. Dlaczego ta wwersja aż tak spuchła?!!!.

Pozdrawiam

Rafał
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 8 października 2013, 13:33

http://embarcadero.com.pl/produkty/cbuilder/index.shtml

Mam te środowisko dostałem z subskrypcji, sprawdziałem tylko czy można pisać na androida, niestety nie można jeszcze dopiero jest to w DELPHI w C++ nie ma jeszcze. Więc dalej nie sprawdzałem :/
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez sebaskow » wtorek, 8 października 2013, 16:49

Moim zdaniem do pisania aplikacji ukierunkowanych na bazy danych jest to dobre rozwiązanie.

Chociaż przyznam się że miałem wiele problemów jeśli chodzi o bazy danych. :)

Dołożyli nowe komponenty bazodanowe FireDac.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
sebaskow
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 135
Dołączył(a): wtorek, 3 maja 2011, 08:30
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++ Builder XE7
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Internet Explorer 8

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez nkmarek » wtorek, 21 stycznia 2014, 20:57

Czy w wersji Professional XE5 są komponenty FireDac do obsługi MS SQL Server oraz FireBird.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć co Embarcadero ma na myśli, że obsługa FireBird'a jest tylko "local" lub "embedded". Czy to oznacza, że moja aplikacja nie będzie mogła się łączyć ze zdalnymi serwerami baz danych ?
Avatar użytkownika
nkmarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): wtorek, 21 stycznia 2014, 20:42
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaFirefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 22 stycznia 2014, 11:40

nkmarek napisał(a):Czy w wersji Professional XE5 są komponenty FireDac do obsługi MS SQL Server oraz FireBird.


Tak! Czytaj tutaj: http://www.embarcadero.com/products/rad-studio/firedac

Czy są tylko na localhost nie wiem, ale to oznacza wymianę informacji wewnątrz jednego hosta. Embedded to jedna z odmian serwera. Jest to w pełni funkcjonalna wersja, dostępna w postaci kilku plików. Jest bardzo łatwa do rozprowadzania razem z aplikacją, ponieważ tej wersji Firebird nie trzeba instalować. Jest przeznaczona do stosowania np. w katalogach na CD/DVD, do tworzenia programów demonstracyjnych lub jedno­stanowis­ko­wych.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez nkmarek » środa, 22 stycznia 2014, 15:07

W przytoczonym linku jest taki tekst:
XE5 Professional editions
FireDAC support for local databases, including Microsoft Access database, SQLite database, InterBase ToGo / IBLite, InterBase on localhost, MySQL Embedded, MySQL Server on localhost, Advantage Database local engine, PostgreSQL on localhost, Firebird Embedded, and Firebird on localhost

Czy to by oznaczało, że zakupując aktualizację z wersji XE2 Prof do wersji XE5 prof stracę możliwość pisania aplikacji klienckich korzystających z FireBird'a posadzonego na zdalnym serwerze ? Czyli zamiast sobie polepszyć - tylko sobie pogorszę ? Dziwna ta polityka :( Czy może tyczy się to tylko komponentów FireDAC a standardowe komponenty z palety InterBase i InterBaseAdmin nadal będą funkcjonowały po staremu (jeżeli oczywiście nie są usunięte z tej wersji - XE5).
Avatar użytkownika
nkmarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): wtorek, 21 stycznia 2014, 20:42
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 22 stycznia 2014, 15:19

Nie! Tam jest napisane, że FireDAC wspiera połączenia z bazami lokalnymi. Opis należy tłumaczyć tak:

KOD text:     UKRYJ  
Embarcadero XE5 w wersji Enterprise, Ultimate i Architect zawiera instalator FireDAC, który jest wyposażony w pełen zestaw komponentów połączeniowych (do baz lokalnych i zdalnych) - InterBase, SQLite, MySQL, SQL Server, Oracle, PostgreSQL, DB2, SQL Anywhere, Advantage DB, Firebird, Access, Informix, DataSnap i wielu innych Narzędzia XE5 w wersji Professional.

FireDAC wspiera połączenia z lokalnymi bazami danych - Microsoft Access, SQLite, InterBase ToGo / IBLite, InterBase na localhost, MySQL Embedded, MySQL Server na localhost, Advantage Database local engine, PostgreSQL na localhost, Firebird Embedded oraz Firebird na localhost
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez nkmarek » środa, 22 stycznia 2014, 15:55

Pytam bo mam wątpliwości - te produkty mają to do siebie, że kolejne wersje potrafią być pozbawione komponentów np. do tworzenia raportów na których miejsce wchodzą inne nie kompatybilne z poprzednimi zmuszając programistów do tworzenia niemal od podstaw fragmentów aplikacji. Miałem już tak w przypadku QuickReport na miejsce którego wskoczył FastReport no i to była niezła jazda (dlatego przytoczyłem ten przykład z raportami). Tu boję się, że będę musiał przepisać 90% kodu aplikacji jak się okaże, że nie ma standardowych komponentów do obsługi InterBase/FireBird i będę musiał korzystać z kulawego ODBC (w tym przypadku przepisując cały niemalże kod wolał bym już pójść w stronę FireDAC ale jeżeli w wersji Prof XE5 jest tylko local to klapa).
Avatar użytkownika
nkmarek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): wtorek, 21 stycznia 2014, 20:42
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Vista
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 22 stycznia 2014, 16:02

Nie używam tej wersji środowiska, więc wiem tylko tyle ile podaje Embarcadero. Wyślij priv albo lepiej e-mail do użytkownika Corvis, bo on chyba używa tej wersji środowiska, więc będzie wiedział coś więcej
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Embarcadero XE5

Nowy postprzez nightman » czwartek, 10 kwietnia 2014, 18:20

Po zakupie XE4 prof i pracy na nim przez rok powiem otwarcie - do XE5 nieprędko mnie ktokolwiek przekona. Niestety XE4 ma "trochę" denerwujących błędów i obawiam się, ze z XE5 będzie/jest podobnie. Stanowisko "Abracadabry" jest jasne - program sprzedany jest w formie takiej jaka jest i jeżeli ma błędy to jest problem kupującego :geek: . Firma sprzedająca koncentruje się na wypuszczeniu nowego środowiska a nie poprawie czegoś co do końca nie działa jak powinno. Jak to mówi Pan Bogdan czyli główny mechanik BSC Polska - "może kiedyś wypuszczą łatkę, ale ja nie wiem czy i kiedy" :cry:
Avatar użytkownika
nightman
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 2 września 2009, 13:50
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości

cron