CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Dostęp do TDate

Dostęp do TDate

dział ogólny

Dostęp do TDate

Nowy postprzez danijjel » poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:56

Witam!

Poszukuję sposobu na zapisanie do zmiennej TDate poszczególnych danych: osobno dzień, miesiąc, rok. Tak jakby funkcję odwrotną do DecodeDate().
Nie interesuje mnie zapisywanie poprzez StrToDate() bo cały program siada gdy zmieniony będzie format daty.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
danijjel
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:33
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 32 bit
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Dostęp do TDate

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:12

EncodeDate(...)
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 427
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.3 Rio
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Dostęp do TDate

Nowy postprzez danijjel » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:17

nie mam takiej funkcji w standardzie. Ale dziękuję, już sobie poradziłem. Użyłem biblioteki DateUtils i funkcji RecodeDate(...).
Avatar użytkownika
danijjel
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:33
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 32 bit
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Dostęp do TDate

Nowy postprzez Mironas » poniedziałek, 10 lutego 2014, 12:53

A EncodeDate() masz w bibliotece SysUtils.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 427
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.3 Rio
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Dostęp do TDate

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 10 lutego 2014, 13:02

W C++Builder 6 występuje jak najbardziej funkcja EncodeDate:

KOD cpp:     UKRYJ  
 TDate myDate;
 myDate = EncodeDate( 2012, 5, 8 ); // kolejność: rok, miesiąc dzień
 /* sprawdzam co zawiera my Date */
 ShowMessage( "Data: " + myDate.FormatString("dddd dd mmmm yyyy") );


Sprawdź ewentualnie w pomocy jaką bibliotekę trzeba włączyć.

Można też prościej:

KOD cpp:     UKRYJ  
TDate myDate(2002, 8 16);
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Dostęp do TDate

Nowy postprzez danijjel » wtorek, 11 lutego 2014, 15:30

Dzięki, już wszystko działa :)
Avatar użytkownika
danijjel
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 5
Dołączył(a): poniedziałek, 10 lutego 2014, 11:33
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 32 bit
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości

cron