Zliczanie dni i autodestrukcja

dział ogólny

Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez Laik » czwartek, 17 lipca 2008, 17:34

Jak zrobić aby program po dodaniu do autostartu liczył dni ile jest na komputerze oraz usunął się np po 3 dniach ? Myślę że należało by użyć pliku tekstowego w którym zapisał bym datę pierwszego odpalenia programu a następnie przy każdym odpaleniu programu sprawdzać datę. Coś w rodzaju wersji testowej. Tylko jak usunąć program gdy działa ? Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana

Re: Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 17 lipca 2008, 17:58

Co do odliczania to masz rację trzeba gdzieś zapisać dnień miesiąc i rok instalacji, a potem to sprawdzić w kolejności najpierw rok jeżeli aktualny wyższy od zainstalowanego to minął termin i program się usuwa, jeżeli nie to sprawdza miesiąc, a potem ewentualnie dzień.
Co do usuwania, to programu działającego nie można usunąć, system na to nie pozwoli, gdyż nie można usuwać aktywnych procesów.
trzeba posłużyć się dodatkowym plikiem.
Gotowa odpowiedź ► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: porady | różne 2 | Jak dodać deinstalator programu do listy Dodaj usuń programy? Fragment poświęcony opcji dodawania programu deinstalującego do listy Dodaj usuń możesz sobie oczywiście odpuścić, jeżeli tego nie potrzebujesz.

Odnoszę wrażenie, że chcesz stworzyć jakiś wirus, ale z Twoją znajomością tematu (bez urazy ;) ) wyrządzisz więcej szkody sobie niż innym.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez wargo » czwartek, 17 lipca 2008, 18:06

Cyfrowy Baron napisał(a):Odnoszę wrażenie, że chcesz stworzyć jakiś wirus, ale z Twoją znajomością tematu (bez urazy ;) ) wyrządzisz więcej szkody sobie niż innym.

To nie słyszałeś o programach trial?
Jego program być może taki jest tylko trochę za ostry ale może np. pokazywać informację o przekroczeniu czasu i usuwać jego(tego programu) pliki.
Ostatnio edytowano czwartek, 26 lutego 2009, 22:32 przez wargo, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez Laik » piątek, 18 lipca 2008, 09:45

nie chcę zrobić wirusa :) i już prawie ukończyłem projekt ^^
Avatar użytkownika
Laik
 
    NieznanyNieznana

Re: Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez wargo » sobota, 26 lipca 2008, 21:07

Najpierw aplikację trzeba zakończyć.
Robisz to za pomocą:
Kod: Zaznacz cały
Application->Terminate;

Potem usuwasz czy robisz co chcesz, szukasz tez zabezpieczeń na wypadek instalacji od nowa.
Avatar użytkownika
wargo
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 389
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 16:44
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 3
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder 6 Personal
Gadu Gadu: 6259515
    NieznanyNieznana

Re: Zliczanie dni i autodestrukcja

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 27 lipca 2008, 00:01

Do obsługi czasu proponuję wykorzystać funkcję time() która zwraca liczbę sekund która upłynęła od 1 stycznia 1970 czyli znacznik Uniksa. Przy pierwszym odpaleniu zapisujesz sobie czas w sekundach z wyprzedzeniem
Kod: Zaznacz cały
#include <time.h>
time_t  seconds = time (NULL) + 3600 * 24 * 3; // trzy dni

np w rejestrze lub gdzieś w pliku. Następnie przy uruchomieniu programu sprawdzasz czy nie jest ta wartość mniejsza od aktualnego znacznika czasu
Kod: Zaznacz cały
if(time(NULL) > seconds)
   {
      ShowMessage("Czas minął");
   }
jeśli mamy TRUE wykonujesz dalsze operacja jak zamkniecie aplikacji z jednoczesnym uruchomieniem innego exe który wykasuje ten główny program...
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron