CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - C++ Builder XE4

C++ Builder XE4

dział ogólny

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 25 kwietnia 2014, 19:22

Nie zetknąłem się jeszcze z sytuacją, by zmienne zadeklarowane zwracały mi jakieś tam przypadkowe wartości. Z tego co pamiętam, zawsze zwracało mi 0. Nie wiem co miałbym pozmieniać w opcjach, skoro nie mogę zasymulować u siebie sytuacji, która występuje u ciebie.

Na 99% opcja której szukasz to: C++ Compiler -> Standard stack frames - ustaw dla release na true, tak jak w debug.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez nightman » niedziela, 27 kwietnia 2014, 11:40

Nic z tego.
Avatar użytkownika
nightman
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 2 września 2009, 13:50
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 27 kwietnia 2014, 12:24

No to nie mam pomysłu. Przejrzałem dostępną pomoc, ale nic tam o tym czego szukasz nie ma. U siebie też nie mogę tego zainicjować. Nie może to mieć nic wspólnego z pamięcią, bo nawet po zwiększeniu liczy rekordów do miliona, program zużywa tylko 200 MB.

Należy jednak zaznaczyć, że od 38928 jednak zaczynają się przypadkowe wartości, ale zarówno w trybie release jak i debug.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez nightman » niedziela, 27 kwietnia 2014, 21:54

Tak właśnie przypuszczałem - temat z gatunku magii mchu i paproci :).
Trochę w zasadzie zastanawiające z jakiego powodu debug działa u mnie ciut inaczej niż release, natomiast support BSC jest w stanie odpowiedzieć klarownie, że opcja taka jest ustawialna, jednak podać gdzie już nie potrafi - hehehehe. Nie chodzi już nawet o fakt, czy zmienne są nullowanie czy nie, bo i tak z uporem maniaka wszystko sam ustawiam. Może chciałem się ciut rozleniwić w temacie.
Niemniej jednak nie jest to pierwsza "ciekawostka" związana z tym środowiskiem. Zaczęło się od ribbonków, ich współpracy z apkami MDI i latajacymi buttonami, firemonkeyami które w zasadzie śmigają, ale w pewnych warunkach zaczynają hulać wg jakiejś własnej logiki, czy też ciekawe moim zdaniem traktowanie przeładowanych konstruktorów, gdzie dla kompilatorka zapis
KOD cpp:     UKRYJ  
TKlasa(UnicodeString,int,bool,bool) oraz TKlasa(int,int,bool,bool)

potrafi być zamienny...
Pomijam celowo tematy związane z AccessViolation's, czy "index out of list" aktywującymi się z poziomu IDE, zanim jeszcze apka zaczęła się kompilować - ot widać taki urok Abracadabry w tej wersji i jak to się mówi..."uroków wieku dziecięcego". Szkoda tylko, że już wyszedł młodszy brat XE5 a jakoś nikt nie pokusił się o łaty dla XE4 zasłaniając się paragrafem licencji "program jest taki jaki jest".

Dzięki za ciągnięcie tematu i próby rozwiązania mojej zagadki.
Pozdrawiam serdecznie.
Avatar użytkownika
nightman
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 2 września 2009, 13:50
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 10:41

nightman napisał(a):
KOD cpp:     UKRYJ  
TKlasa(UnicodeString,int,bool,bool) oraz TKlasa(int,int,bool,bool)


Nie wiem o co tobie z tym chodzi, ale to jest przeciążanie funkcji.

Od kiedy środowisko C++Builder i Delphi jest tworzone przez inne firmy niż Borland, która to zapoczątkowała, każda kolejna jego wersja jest zawsze strasznie dziurawa. Producent wystawia cierpliwość i wiedzę programistów na próby. Ale XE5 jest jeszcze gorsze.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: C++ Builder XE4

Nowy postprzez nightman » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 11:37

Cyfrowy Baron napisał(a):Ale XE5 jest jeszcze gorsze.

Podobno, ale nie mam zamiaru tego sprawdzać, pomimo wręcz zachęty ze strony marketingu BSC :)
Ponoć już świat się kręci koło C++ BUilder XE6 więc ciekawostek pojawi się pewnie więcej...
Avatar użytkownika
nightman
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 12
Dołączył(a): środa, 2 września 2009, 13:50
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ XE4
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości

cron