CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Operacje na DateTime

Operacje na DateTime

dział ogólny

Operacje na DateTime

Nowy postprzez Pitek » środa, 29 października 2014, 00:38

Witajcie, nie wiem czy to z racji na późną porę czy przez moją głupotę...
KOD cpp:     UKRYJ  
DateTimeToStr(Now())

Chciałbym od tego co dostane jako String odjąć np. 5 sekund czyli dostaje po wywołaniu np. 28-10-2014 23:44:03 a chce mieć 28-10-2014 23:43:58.
Pewnie dałoby się to zrobić operując na wartościach a nie na stringach, ale ja potrzebowałbym to w stringu.
Jakieś podpowiedzi?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Operacje na DateTime

Nowy postprzez Mironas » środa, 29 października 2014, 10:46

KOD cpp:     UKRYJ  
// W pliku nagłówkowym - np. Unit1.h dodaj:
#include <DateUtils.hpp>

// a potem w *.cpp:
  TDateTime dt = IncSecond(Now(), -5);
  String s = DateTimeToStr(dt);
 

Za ten post autor Mironas otrzymał podziękowanie od:
Pitek
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 427
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.3 Rio
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron