CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Kod z C# do Borland C++

Kod z C# do Borland C++

dział ogólny

Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » środa, 10 grudnia 2014, 21:42

Witam serdecznie, mam taki o to kod napisany w C# , który chciałbym przerobić na kod C++ Borlanda:

KOD csharp:     UKRYJ  
preader.ReadProcess = myprocess[0];
preader.OpenProcess();
               
byte[] memory = { 0xD9, 0xD9, 0x90 }; // offsets
int byteswritten;
preader.WriteProcessMemory((IntPtr)(Nowy + 0x1944A7), memory, out byteswritten); // Base + opcode


Chodzi mi o to , aby pod określonym adresem w pamięci , zapisac określone wartości. Mam nadzieję , że znajdzie się ktoś chętny, aby pomóc. 8-)
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 11 grudnia 2014, 10:29

Dwie funkcje WinAPI:
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
TheAmatorPL
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 11 grudnia 2014, 12:22


Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
TheAmatorPL
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » czwartek, 11 grudnia 2014, 18:39

Super, dziękuję za pomoc , wczytuje , zapisuje. Ale jak np. zrobić , aby pod tym określonym adresem zmienić Opcody ?
Np. Z takich na { 0xD9, 0x90, 0x90 } na { 0xD9, 0xD9, 0xD9 } ? Nie wiem jak do tego zbytnio dojść , bo ciągle wyrzuca mi jakieś błędy :shock:
oto kawałek kodu zapisu , gdzie wyrzuca już błąd zaczynając od byte[] offsets... :roll:

KOD cpp:     UKRYJ  
DWORD pID = 0;

GetWindowThreadProcessId(window, &pID);
DWORD baseAddr = dwGetModuleBaseAddress(pID, _T("Nazwaprocesu.exe"));



DWORD opcode = 0x1944A7;  
byte[] offsets = { 0xD9, 0xD9, 0xD9 };    

HANDLE handle = OpenProcess(PROCESS_ALL_ACCESS, FALSE, pID);



DWORD numBytesWrite;

WriteProcessMemory(handle, (void*)(baseAddr+opcode), offsets, sizeof(DWORD);
Ostatnio edytowano czwartek, 11 grudnia 2014, 18:57 przez polymorphism, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Kod wstawiaj w znaczniki CPP!
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 11 grudnia 2014, 19:07

(...) gdzie wyrzuca już błąd zaczynając od byte[] offsets

Może zamiast bawić się w haXi0rowanie, wpierw nauczyłbyś się podstaw języka C++. Wiedziałbyś wtedy, że definicja tablicy powinna wyglądać tak:
KOD cpp:     UKRYJ  
unsigned char offsets[] = { 0xD9, 0xD9, 0xD9 };  



KOD cpp:     UKRYJ  
WriteProcessMemory(..., offsets, sizeof(DWORD), ...);

Dlaczego dajesz sizeof DWORD, czyli wartość 4, jeśli offsets ma wielkość trzech bajtów?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
TheAmatorPL
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » czwartek, 11 grudnia 2014, 19:45

Eeeee, już tam haXi0rowanie :( Poprostu staram się zrobic sobie konkretny kod odczytu i zapisu . Ja sie uczę dopiero C++ , dlatego mam taki a nie inny nick na Waszym Forum i wierz mi , że po 1 godzinie, spędzonej na Forach człowiek ma niezły mętlik w głowie poprostu , ponieważ wszędzie piszą co innego. Miałem już fajnie zrobiony kod , odczytywał , zapisywał wartości , zachciało mi się dodatkowo Opcodów i nagle klops . Ale co tam , z biegiem czasu człowiek się coraz więcej
uczy i nabiera doświadczenia , które póżniej procentuje . Dzięki za pomoc z Twojej strony.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 11 grudnia 2014, 20:40

(...) i wierz mi , że po 1 godzinie spędzonej na Forach człowiek ma niezły mętlik w głowie poprostu , ponieważ wszędzie piszą co innego

Fora mają to do siebie, że mogą zawierać dużo wartościowej wiedzy, ale także dużo tej gównianej, niewartościowej i szkodliwej. Niestety początkujący nie są w stanie ocenić wartości informacji znalezionej na forach, dlatego zawsze piszę, że podstaw języka najlepiej uczyć się z jakichś (uznanych) książek.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » czwartek, 11 grudnia 2014, 21:46

Tak, zgadzam sie z tobą , bo na Forach jest wypisywanych 90% głupot , i czytelnicy popadają w wir niewiedzy przez to .
Dodatkowo wielu nawet nie odpisuje jak się człowiek o cos normalnie pyta , taki mamy naród i tego nie zmienimy.
Kod mi nie działa , może w miesiąc zrobie :) Wywala mi .exe przy zapisie . Człowiek jak pracuje , ma rodzine to nie ma zbytnio
czasu na wszystko . Niestety , taka prawda. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. 8-)
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » poniedziałek, 15 grudnia 2014, 17:37

OK, działa wszystko w 100 % . Jakby ktoś z Forumowiczów potrzebował kodu, niech pisze śmiało.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. 8-)
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » niedziela, 25 stycznia 2015, 22:49

Mam jeszcze jedno pytanie: jak przykladowo wstawić kod napisany w ASM do programu tworzonego w Borland C ++ ?
Np. Chciałbym pod określonym adresem w memory , np 0x123456 umieścić kod z ASM... Np. jump albo mov , fstp , itd.
Dziekuje bardzo za pomoc.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 25 stycznia 2015, 23:30

C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
TheAmatorPL
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » poniedziałek, 26 stycznia 2015, 12:35

Dziękuję , mam teraz inny problem, otóż jak dodaje do Memory MOV to za każdym razem jest błąd i zamyka wszystko.
Praktycznie tylko z tym mam problem, oto co chcę dodać:
KOD asm:     UKRYJ  
mov [ebx+08],(float)-1999

To wykonuje odpowiedni skok w pamięci oraz dodaje odpowiednią wartość .
Próbowałem to zrobić poprzez zmianę opcodów , ale za każdym razem wszystko zawiesza i zamyka.
W ASM wszystko działa idealnie :( :cry:
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 26 stycznia 2015, 13:50

A co ten float tam robi?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » wtorek, 27 stycznia 2015, 20:58

Przypisuje ujemną wartość , w tym przypadku -1999.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » wtorek, 27 stycznia 2015, 21:03

Ja się pytam, co robi tam ten float, a nie co przypisujesz, bo to widzę.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości