Kod z C# do Borland C++

dział ogólny

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » środa, 28 stycznia 2015, 11:52

Sprawia ze liczba ( tam podalem -1999) , np. 50 to faktycznie 50 , jakbym wrzucil 4bytes to zamiast 50 mialbym w rzeczywistosci 32.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » środa, 28 stycznia 2015, 13:04

Że co?! Kompletny bełkot. Ten zapis powinien wyglądać tak:
KOD asm:     UKRYJ  
mov dword ptr [ebx + 8], -1999

zamiast dword może być word, zależy co chcesz zrobić, czy -1999 to wartość 32- czy 16-bitowa. Assembler to nie C, że sobie możesz jakieś dziwne rzutowania robić.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
TheAmatorPL
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » sobota, 31 stycznia 2015, 22:49

Ogólnie problem jest taki , ze jak chce pod wskazany adres wprowadzic wlasnie te zmiane to zawiesza mi .exe.
Niezaleznie , czy uzywam do tego ASM czy tez zmianę wykonuję poprzez Opcody w Borland C++.
Chodzi o to aby poprawnie wpisać , np.:
mov dword ptr [ebx + 8], -50 (przykladowo)
pod wskazany przeze mnie adres. :roll:
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » sobota, 31 stycznia 2015, 23:02

Opkodów nie możesz sobie zmieniać dowolnie jak Ci się podoba. Przykładowa linia z MOV ma długość 7 bajtów, i to co podmieniasz też musi mieć przynajmniej taką samą długość (jeśli ma więcej, różnicę wypełniasz NOPami).

Wiesz w ogóle co jest pod adresem, pod który wpisujesz nowe opkody?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » niedziela, 1 lutego 2015, 14:33

Tak, wiem. Wiem rowniez co za co tam odpowiada, a np. jesli orginalnie w Opcodach sa 4 bajty , a chce zapisac np. 7 ? Moze wlasnie dlatego
wszystko sie wykrzacza , gdyz orginalnie tam sa wlasnie 4 bajty. Chociaz jednej rzeczy nie rozumiem, gdyz gdy robie cos takiego w innym programie
( np. testowalem za pomoca CE) to wszystko dziala jak nalezy, hmmm, troszke dziwne . :o
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 1 lutego 2015, 15:05

Moze wlasnie dlatego wszystko sie wykrzacza

Na 99% właśnie dlatego się wykrzacza. Jeśli nadpisujesz inna instrukcję, nie dziw się, że masz błąd.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » niedziela, 1 lutego 2015, 18:20

polymorphism napisał(a):
Moze wlasnie dlatego wszystko sie wykrzacza

Na 99% właśnie dlatego się wykrzacza. Jeśli nadpisujesz inna instrukcję, nie dziw się, że masz błąd.

Tak wlasnie myslałem, wiesz tylko mnie dziwi dlaczego jak sprawdzalem to w programie CE i wrzucam te 7 bajtów to wszystko działa
jak należy . Nie działa natomiast jak to robie poprzez Borland'a. :o
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 1 lutego 2015, 18:35

(...) w programie CE

A co to za program?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » niedziela, 1 lutego 2015, 19:38

Program do edycji zasobów pamięci , Cheat Engine, w T-Search tez działa bez problemu. Nie wiem jaka jest tego przyczyna właśnie.
Ze tam wszystko smiga jak nalezy , natomiast cos zle zapisuje poprzez Borland'a. :o
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 1 lutego 2015, 19:53

Nie wiem, dlaczego w CE działa, nie znam tej aplikacji, ale jeśli jest tak jak pisałeś, że nadpisujesz inne instrukcje, to nie powinieneś się dziwić, że dostajesz jakieś błędy.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » niedziela, 1 lutego 2015, 20:04

Jesli sie zgodzisz to wysle Ci na priv screeny z CE , wtedy moze łatwiej bedzie , gdyz bedziesz mial rzeczywisty podgląd co i jak.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 1 lutego 2015, 20:06

Ślij, zobaczymy.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » niedziela, 1 lutego 2015, 23:34

To na screenie to jest efekt działania Twojej aplikacji?
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez TheAmatorPL » poniedziałek, 2 lutego 2015, 06:16

Tak, tam gdzie jest Org to jest przed dzialaniem, a na drugim jest juz po zmianach , jakie wykonuje aplikacja z ASM , kod tej aplikacji podalem Ci w tekstowym.
Avatar użytkownika
TheAmatorPL
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 28
Dołączył(a): wtorek, 18 listopada 2014, 18:44
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: windows 7
Kompilator: C++ Builder 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Kod z C# do Borland C++

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 2 lutego 2015, 10:48

Czyli wpisujesz MOV a w rezultacie jest tam JMP? Pokaż kod, który podmienia opkody.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron