CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - [C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

[C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

dział ogólny

[C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

Nowy postprzez wojno » poniedziałek, 29 grudnia 2014, 01:34

Witam

Na początek wspomnę że moje programowanie w C++ można nazwać bardzo początkujące.
Nie potrafię sobie poradzić z łączeniem zmiennych i wyświetlaniem w Label.

KOD cpp:     UKRYJ  
        mod5=44;
        mod6=23;
        wynik ------ tutaj chciałbym mieć wynik połączenia zmiennych 4423
        Label3->Caption=wynik;
 


Proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
wojno
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2014, 00:57
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: [C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 29 grudnia 2014, 10:27

Może Twoje programowanie jest na poziomie bardzo początkującym, ale problem jest natury czysto matematycznej, na poziomie szkoły podstawowej :)

KOD cpp:     UKRYJ  
wynik = (mod5 * 100) + mod6;
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
wojno
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: [C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

Nowy postprzez wojno » poniedziałek, 29 grudnia 2014, 14:52

No dobrze rzeczywiście Twoje rozwiązanie pomogło gdy odnosi się to do zmiennych int.

Chciałby teraz połączyć 2 zmienne typu unsigned char.
Wiem że w zmiennej mo0 jest wartość A3(163), a w mo1 23(35).

Gdy je wyświetlam.
KOD cpp:     UKRYJ  
Label3->Caption=mo0; //dostaje wynik 163


Chciałbym teraz te 2 zmienne mo0 i mo1 połączyć tak aby w zmiennej wynik była wartość A323(41763)

KOD cpp:     UKRYJ  
Label3->Caption=wynik; //dostałbym wartość 41763
Avatar użytkownika
wojno
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2014, 00:57
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: [C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

Nowy postprzez polymorphism » poniedziałek, 29 grudnia 2014, 15:13

Chciałby teraz połączyć 2 zmienne typu unsigned char.

Wystarczy zrzutować jeden argument na typ unsigned int:
KOD cpp:     UKRYJ  
wynik = unsigned int(mod5) * 100 + mod6;



W przypadku mo0 i mo1 mnóż przez 256 (lub przesuń w lewo o 8 bitów).
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2155
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 199
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: [C++ Builder XE] Łączenie zmiennych

Nowy postprzez wojno » czwartek, 1 stycznia 2015, 22:38

Dziękuje pomogło.
Avatar użytkownika
wojno
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 3
Dołączył(a): poniedziałek, 29 grudnia 2014, 00:57
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: C++ Builder XE6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości