Uruchamianie zewnętrznych procesów

dział ogólny

Uruchamianie zewnętrznych procesów

Nowy postprzez Pitek » niedziela, 22 marca 2015, 01:15

Witam, mam dość dziwny jak dla mnie problem. Mianowicie chcę uruchomić z poziomu mojego programu (Console Application) gadgety systemu Windows, czyli program "sibebar.exe".
Nie byłoby w tym nic trudnego gdyby nie fakt że kiedy próbuję tak :
KOD cpp:     UKRYJ  
system("start sidebar");
to owszem aplikacja startuje, bo widać ją na liście procesów, ale nie pokazują się te gadgety na pulpicie.
Matomiast gdy otworzę sobie konsolę i wpisze dokladnie to samo czyli "start sidebar" to wszystko działa dobrze.... Co robię źle?
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Uruchamianie zewnętrznych procesów

Nowy postprzez Pitek » czwartek, 26 marca 2015, 22:54

Jakaś sugestia? Podpowiedź? Męczę się już któryś dzień z różnymi kombinacjami :(
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Uruchamianie zewnętrznych procesów

Nowy postprzez nvdante » piątek, 27 marca 2015, 00:04

Pozwolę sobie napisać własne obserwacje.
Po pierwsze u mnie zadziałało z linii poleceń, z konsoli i z programu.
Po drugie u mnie nie zawsze udaje się odpalić sidebar. Po ubiciu procesu czasem wstaje, czasem nie, chociaż proces się pojawia, ale widgetów nie ma.
Po trzecie, gdy klikam prawym na pulpicie i wybieram Gadżety to otwiera się jeszcze okno z innymi widgetami możliwymi do wybrania. W związku z tym wydaje mi się, że prawdopodobne jest uruchamianie sidebaru z jakimś parametrem.
Na szybko wyszukane i niedoczytane linki to:
http://tnij.org/sidebar1
http://tnij.org/sidebar2

Powodzenia! :)
Liberae sunt nostrae cogitationes
Avatar użytkownika
nvdante
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 188
Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 16:58
Lokalizacja: Dom
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7
Kompilator: VS 2015
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Uruchamianie zewnętrznych procesów

Nowy postprzez Pitek » piątek, 27 marca 2015, 17:47

Dobra, to teraz konfrontacja.
1. Podane przez Ciebie linki dawno ogarnąłem, nie ma tam nic co by mi pomogło.
2. U mnie działa tylko z linii poleceń, ale tylko polecenie "start sidebar" jak próbuje uruchomić podając pełną ścieżkę w cudzysłowach, aplikacja uruchamia się lecz nie pojawiają się gadgety. Mimo użycia parametrów, pojawiają się okienka z ustawieniami ale same gadgety już nie :(
3. Nie znalazłem takie kombinacji z użyciem funkcji system bądź ShellExecute która zadziałała by tak jak bym tego chciał.
Nie wiem za bardzo jak można jeszcze temat ugryźć.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome

Re: Uruchamianie zewnętrznych procesów

Nowy postprzez Pitek » poniedziałek, 30 marca 2015, 18:52

Widzę że lipa, bd musiał zmienić koncepcje programu. W końcu po ponownym uruchomieniu systemu "sidebar.exe" tez się ponownie uruchomi.
Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.
E.Murphy
http://piotrekprogramy.pl
Avatar użytkownika
Pitek
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 290
Dołączył(a): środa, 14 października 2009, 14:53
Lokalizacja: Rybnik/Wrocław
Podziękował : 43
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Win 7 Ultimate 64bit SP1 / Ubuntu 19.04 LTS 64bit
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
SKYPE: pitek3010
Gadu Gadu: 7060047
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron