Pola edycji (Edit, ComboBox, itp) vs. systemowy Popup

dział ogólny

Pola edycji (Edit, ComboBox, itp) vs. systemowy Popup

Nowy postprzez mckri » wtorek, 11 listopada 2008, 22:49

Witam.
Przy korzystaniu z pola edycji (Edit, ComboBox, itp) pod prawym przyciskiem myszki jest dostepne systemowe menu. Czy mozna wpływać na zachowanie tego menu, np. dostepność poszczególnych pozycji, lub w ogóle jego wyłączenie?

Przykładowo, podobne menu systemowe, tylko że dla formularza ma mozliwośc konfiguracji
Kod: Zaznacz cały
HMENU hMenu = GetSystemMenu(Handle, FALSE);
DeleteMenu(hMenu, SC_RESTORE, MF_BYCOMMAND); //kasuje pozycje 'przywróć'

Czy cos podobnego mozna zrobić dla systemowego menu dla pola edycji?
Avatar użytkownika
mckri
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): piątek, 15 sierpnia 2008, 13:48
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista SP2
Kompilator: BCB 5/2007/2009
    NieznanyNieznana

Re: Pola edycji (Edit, ComboBox, itp) vs. systemowy Popup

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » środa, 12 listopada 2008, 09:35

Wymienione komponenty mają właściwość PopupMenu, co pozwala przypisać tym obiektom własne PopupMenu wystarczy umieścić na formularzu np. PopupMenu1, utworzyć własne menu z pełną obsługą, a następnie wybrać w takim obiekcie np. Edit1 we właściwości PopupMenu właśnie PopupMenu1 i juz zamiast systemowego menu, masz własne menu.
Jeżeli nie chcesz, żeby te obiekty miały jakiekolwiek PopupMenu, to umieść na formularzu obiekt PopupMenu1 i nie twórz w nim żadnych pozycji menu, czyli takie całkiem puste menu, następnie podłącz to menu do wybranych obiektów. Takie puste menu nie będzie wyskakiwać.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Pola edycji (Edit, ComboBox, itp) vs. systemowy Popup

Nowy postprzez mckri » środa, 12 listopada 2008, 15:09

Radziełm sobie juz w ten sposób. Sadziłęm jednak że mozna tym systemowym menu sterowac. Dzieki.
Avatar użytkownika
mckri
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 160
Dołączył(a): piątek, 15 sierpnia 2008, 13:48
Podziękował : 10
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows Vista SP2
Kompilator: BCB 5/2007/2009
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron