Access violation przed wyświetleniem komunikatu

dział ogólny

Access violation przed wyświetleniem komunikatu

Nowy postprzez pioro700 » piątek, 31 maja 2019, 10:45

Dzień dobry wszystkim.
Od kilku dni męczę się z problemem "Access violation". Chodzi o konkretny kawałek w moim kodzie (myślę, że wklejanie kodu nie będzie potrzebne), gdzie po wywołaniu Dialogu "Open", otrzymuję nazwę pliku wideo, wczytuję info o nim po czym, jeśli fps pliku wideo różni się od fps pliku z napisami (wczytanego wcześniej), wyświetlam wiadomość (wszystko jedno czy MessageBox czy MessageDlg) z pytaniem o ponowne wczytanie pliku z napisami z fps filmu .... zawsze przed wyświetleniem pytania otrzymuję błąd pamięci.
Próbowałem wykonywać symulacje kodu po różnych wariantach odpowiedzi, bez wyświetlania pytania i zawsze wszystko działało bez problemu. Myślę, że przyczyną błędu jest właśnie samo wyświetlenia komunikatu, próbowałem nawet w innym miejscu procedury wyświetlić cokolwiek (ShowMessage), efekt jest zawsze ten sam ... "Access violation" tuż przed wyświetleniem komunikatu.

Dodam, że komunikaty wyświetlane są w programie wielokrotnie ale tylko w tym jednym przypadku otrzymuję błąd.

Zgłupiałem ... pomóżcie.
Avatar użytkownika
pioro700
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 37
Dołączył(a): niedziela, 29 lipca 2012, 11:36
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Win 10 PRO.
Kompilator: RAD Studio 10.2
SKYPE: pioro700
Gadu Gadu: 0
    WindowsChrome

Re: Access violation przed wyświetleniem komunikatu

Nowy postprzez Mironas » piątek, 31 maja 2019, 13:34

Zakładałbym, że przyczyną nie jest 'MessageBox' a raczej coś co dzieje się wcześniej, a wyświetlenie komunikatu wyłącznie uwidacznia problem.
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 446
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 63
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.2 Tokyo
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    WindowsChrome

Re: Access violation przed wyświetleniem komunikatu

Nowy postprzez pioro700 » piątek, 31 maja 2019, 14:27

Jest to bardziej niż prawdopodobne. Program który piszę jest zestawem trzech wcześniej napisanych i ta sama funkcja (prawie ta sama, bo trochę zoptymalizowana) w innym programie nie robi żadnych "numerów".
Może być to błahostka. Dla przykładu, kiedy zaczynałem pisać nowy program, miałem błąd pamięci za każdym razem przy uzyskiwaniu CLSID encodera PNG klasy Gdiplus ...
okazało się, że zapomniałem "wystartować" klasy.
Avatar użytkownika
pioro700
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 37
Dołączył(a): niedziela, 29 lipca 2012, 11:36
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Win 10 PRO.
Kompilator: RAD Studio 10.2
SKYPE: pioro700
Gadu Gadu: 0
    WindowsChrome

Re: Access violation przed wyświetleniem komunikatu

Nowy postprzez pioro700 » sobota, 1 czerwca 2019, 09:11

Bardzo wszystkich przepraszam za pisanie głupot. Jak zwykle kilka dni "grzebania palcem w próżni" osłabiło mój umysł karząc mi tu szukać pomocy a problemem był jak zwykle drobiazg, czyli zastosowanie wartości ujemnej dla uzyskania informacji o pierwszym strumieniu ...
Tak wiem, jestem głupi. .... temat do usunięcia.
Avatar użytkownika
pioro700
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 37
Dołączył(a): niedziela, 29 lipca 2012, 11:36
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Win 10 PRO.
Kompilator: RAD Studio 10.2
SKYPE: pioro700
Gadu Gadu: 0
    WindowsChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości

cron