Strona 1 z 1

Testy DUnit

Nowy postNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2019, 11:22
przez Mironas
Chciałem zastosować w programie testy DUnit, jednak mam z tym problem.

Wg tutoriali zaczyna się od wygenerowania nowego Unit-a DUnitX Unit poleceniem File >> New >> Other.. >> New Items >> DUnitX Unit,
https://youtu.be/2blzztz_eNI?t=362
Jednak u mnie (C++Builder 10.2 Prof) w oknie New Items nie ma takiej pozycji. Co jest dziwne, bo wg rad-studio-1023-feature-matrix.pdf wszystko co związane z DUnitX jest dostępne w Professional.

Czy trzeba coś doinstalować? Skąd? Jak?
A może w C++Builder 10.2 robi się to inaczej (tutoriale dotyczą starszej wersji)?

Re: Testy DUnit

Nowy postNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 15:26
przez lukagrom
W kwestii doinstalowania to znalazłem coś takiego.

For Delphi and C++Builder, the DUnit framework is installed automatically by the RAD Studio installer. You can find many DUnit resources in the \source\DUnit directory, under your installation root directory. These resources include source files, documentation, and test examples.

For C++Builder, the following C++ header and library files are also provided for use as C++ test projects:

GUITestRunner.hpp
XMLTestRunner.hpp
TextTestRunner.hpp
TestFramework.hpp
DUnitMainForm.hpp
DUnitAbout.hppdir
dunitrtl.lib

Re: Testy DUnit

Nowy postNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 15:56
przez Mironas
A u mnie nie ma :/
Można to doinstalować? Czy przy instalacji jest opcja instaluj / nie instaluj?

Re: Testy DUnit

Nowy postNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 19:35
przez lukagrom
Delphi jest lepiej udokumentowane i łatwiej cokolwiek znaleźć.
Tam jest zainstalowany z automatu i uruchamia się ten moduł:
To create a DUnitX unit
1. Choose File > New > Other .
2. Select the DUnitX folder:
• For Delphi, go to Delphi Projects > DUnitX
3. Select DUnitX Unit, and then click OK. The New DUnitX Unit Wizard opens.

Taka prawie w całości żółta ikona z napisem DUnitX Project.

Re: Testy DUnit

Nowy postNapisane: poniedziałek, 26 sierpnia 2019, 09:40
przez Mironas
@lukagrom
No ale jak napisałem w pierwszym wpisie - u mnie tego nie ma :(