Nie działa debuger C++Berlin 10.1

dział ogólny

Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez Proton » poniedziałek, 20 kwietnia 2020, 19:35

Witam
W środowisku RAD Studio 10.1 Berlin w trybie Debug, po ustawieniu pułapki (wersja C++) - program się nie zatrzymuje na ustawionej pułapce.

Na komputerze stacjonarnym i na laptopie Win 7 prof 64 bit - zachowanie jest takie samo.
Testowałem RAD Studio 10.3.3 Rio i tam na ustawionej pułapce program jest zatrzymywany.
Proszę o pomoc , z góry dziękuję ?

Ed
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 20
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez polymorphism » wtorek, 21 kwietnia 2020, 11:46

Jeśli masz antywirusa, to go wyłącz i zobacz, czy breakpoint działa. Przebudowa projektu może też pomóc.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
Proton
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2263
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 210
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez Proton » wtorek, 21 kwietnia 2020, 18:54

Dzięki za sugestie ale to nie zapora , wersji RAD Studio 10.3.3 Rio nie blokowała więc nie powinna blokować RAD Studio 10.1 Berlin.
Natomiast przebudowanie testowej aplikacji z Multi-Device Application na VCL Forms Application powoduje ,że breakpoint działa.
Pobawię się dalej i zobaczymy jakie będą uwagi.

polymorphism jesteś wielki - dzięki za sugestie.

Ed
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 20
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez lukagrom » wtorek, 21 kwietnia 2020, 19:24

"Berlin" jeżeli jest z "Rio" na jednym dysku, to dotykają go różne błędy funkcjonalne (wg Embarcadero - nie wskazane jest lokalizowanie różnych wersji środowiska na tym samym nośniku). Problemy z debuggerem były wcześniej sygnalizowane w środowiskach Delphi i C++ Builder w wersjach 10.1 i 10.2., a zwłaszcza w kontekście współpracy z Windows 10. Do tego nie jestem pewny czy wersje starter i "30 dniowe triale" "Berlina" nie dostały odgórnie ograniczenia w postaci braku możliwości debuggowania kodu. Korzystałem z 10.1 (startera), ale to było tak stale "zawieszające" się środowisko, że wolałem na swoje skromne potrzeby obliczeniowe wrócić do komfortu i stabilności nieśmiertelnej szóstki.

Za ten post autor lukagrom otrzymał podziękowanie od:
Proton
Avatar użytkownika
lukagrom
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 123
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    LinuxChrome

Re: Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez Proton » środa, 22 kwietnia 2020, 16:15

Witaj

Do tej pory używam z powodzeniem C++ Builder 5.0 Borlanda i jest to porządne (jak na swój wiek) środowisko a teraz, to co robi Embarcadero to najprostsza droga ku przepaści (aby pozbyć się klientów).
Wypuszczają kolejne wersje środowiska RAD nie kończąc porządnie wersji poprzedniej.

Wersję RAD Berlin 10.1Prof. dostałem (po wielkich bojach gdyż zapomnieli, że była taka promocja) w ramach promocji za zakupienie wersji RAD XE6.
W zależności jaką aplikację stworzę, to debuger działa lub nie.
Kontrolki Label różnie się zachowują w zależności na czym są umieszczone na gołej formie czy na np: Panelu - co to jest.

Widzę ,że coraz bardziej utrudniają nam pracę zamiast pomagać.

Ed
Avatar użytkownika
Proton
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 20
Dołączył(a): poniedziałek, 27 czerwca 2016, 10:05
Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: XP,Win7
Kompilator: RAD Studio 10.1 Berlin Pro
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Nie działa debuger C++Berlin 10.1

Nowy postprzez lukagrom » środa, 22 kwietnia 2020, 16:39

za zakupienie wersji RAD XE6
- Kolega tak na serio? Poszło kilkanaście lub kilkadziesiąt tys dla sentymentu do Borlanda, czy może w ramach działalności/firmy? Ja śledzę też promocję, tyle że darmowe. Embarcadero już dostrzegło, że konkurencyjny Visual Studio ze swoim sztandarowym C# już dawno pozabierał młodych programistów (którzy kiedyś w korpach, będą decydować na czym chcą pracować), do tego sympatycy Delphi, mają alternatywę w postaci darmowego Lazarusa, więc promocji następców Borlanda coraz więcej. Obecnie zrezygnowano z darmowych wersji Starter na rzecz darmowych Community, różnica w wykorzystaniu komercyjnym pomiędzy obiema darmówkami, to taka, że na Starterze w ciągu roku, można było legalnie zarobić 1000$, w Community poprzeczka poszła do 5000$ (swoją drogą nie mam pojęcia jak to jest weryfikowane). Oczywiście darmowa wersja, mega okrojona, praktycznie bez narzędzi bazodanowych. Wracając do Berlina 10.1, to ewidentnie uwarunkowania systemowe grają rolę. Korzystałem kiedyś z tego na laptopie z gołym Win7, środowisko chodziło płynnie i szybko. Im więcej było bibliotek na dysku, to Berlin zaczynał protestować.
Avatar użytkownika
lukagrom
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 123
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    LinuxChrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 18 gości

cron