Embracadero RAD Studio 10.3 Community - problemy z GUI

dział ogólny

Embracadero RAD Studio 10.3 Community - problemy z GUI

Nowy postprzez marcys » czwartek, 3 grudnia 2020, 16:37

Dzień dobry.

Posiadany system: Windows 7 x64. SP1, ostatnia aktualizacja - 2 lata. Rozszerzony Pulpit (laptop+podłączony przez VGA monitor LCD), poprzez API Catalyst. Sprawia problemy również w GUI IDE Code:Blocks (nie potrafiło dobrze wyliczyć proporcji ekranu, podobno fatal error).
Themes: Klasyczny windows. Brak usługi Aero (niezainstalowana).
Wersja IDE: Embracadero RAD Studio 10.3 C++ Community Edition.

Napotkany problem: Z GUI IDE ma problemów dopóki nie utowrzę lub nie wczytam projektu (załącznik 1).
1.jpg


Gdy już to zrobię, nie da się pracować z powodu nieodświeżania się GUI - Poszczególne elementy nie rysują się (nie aktualizują).
Gdy przełączę się za pomocą przycisku Alt+Tab, lub z Paska Zadań, na inną aplikację, nie minimalizując widoku RAD Studio, i przełączając się spowrotem na nie po chwili, elementy GUI mają na sobie narysowany obszar działania tamtej aplikacji. (Załącznik 2.)
22.jpg


Również po odzyskaniu focusa (kliknięciiu na Tree View, pasek Menu RadStudio z pozycjami File, Edit, Search - aktualnie posiadające focus - nie odświeżają się, CHYBA, ŻE nacisnę dowolny przycisk klawiatury, bądź kliknę myszką na inny element GUI, wtedy aktualizuje się ten, który był poprzednio kliknięty. (Musisz kliknąć w kolejny obszar, aby zaktualizował (przerysował) się ten obszar, który Cię interesuje teraz).
3.jpg


Pytanie: Czy to problem z Themes, silnikiem rysującym Aero, czy czymkolwiek teraz się rysuje okna w Win10?
Z kartą graficzną? Nie znalazłem w sieci żadnych informacji o problemie.

Wiem, że wsparcie dla Win7 skończyło się w 2019, w styczniu. Gdzieś poczytałem sobie, że Embracadero przed wersją 10.4 pracowało nad responsywnością GUI, a wcześniej, nad refreshem wyglądu.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
marcys
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 4
Dołączył(a): niedziela, 2 stycznia 2011, 20:02
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: C++ Bulder 2006 PE
RAD Studio 10.3 Community
[CodeBlocks,
CodeLite,
JetBrains CLion]: TDMGCC64 / Nuwen
Gadu Gadu: 3536455
    Windows 7Firefox

Re: Embracadero RAD Studio 10.3 Community - problemy z GUI

Nowy postprzez lukagrom » piątek, 4 grudnia 2020, 16:22

Na dwóch starych laptopach (karty graficzne zintergrowane):
Win 7 - C++ Builder 10.1 Starter (chodzi idealnie, szybko, płynnie, brak jakiś niedogodności w odświeżaniu).
Win 10 C++ Builder 10.3 EE, tu już mogę parzyć kawę, gdy się odpala (strasznie pamięciożerne!), później już chodzi w miarę płynnie, nie ma problemów graficznych (często korzystam z Refresh(), przy różnych operacjach Canvas - wszystko OK.) Tak jak wspomniałem w 7-iódemce ciut starsze środowisko 10.1 chodzi płynnie, żadnych zawiech, mimo że postawione na sprzęcie wręcz archaicznym. Do tego mam zainstalowane inne "kombajny", które mają dużo większe wymagania systemowe i też jakoś funkcjonują. Trudno mi powiedzieć, co jest przyczyną takich niedogodności.
Avatar użytkownika
lukagrom
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 133
Dołączył(a): wtorek, 1 stycznia 2013, 14:54
Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 5
System operacyjny: Windows Vista
Kompilator: C++ Builder 10.1 Starter
Gadu Gadu: 0
    LinuxChrome

Re: Embracadero RAD Studio 10.3 Community - problemy z GUI

Nowy postprzez marcys » piątek, 4 grudnia 2020, 16:53

Uściślę jeszcze - to nie projektowana aplikacja ma problem z refreshowaniem Canvasu, tylko samo IDE.
Dodaję jeszcze informację: NET Framework 4.5.2, VC++ Redistribitables 2005, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, oraz 2015-2017, 2019, x86, x64, czyli w zasadzie wszystkie możliwe. Lada dzień przetestuję IDE na "mniej ręcznie wysterowanym" Windows 7. Takim bardziej bundled. Niecustomizowanym po świeżej instalacji i bez ingerencji w Aero i Services.

Dotarło do mnie skądś, że Win10 inaczej renderuje Forms. Że jest coś z "Layers". Ale to kolokwializmy zaczytane gdzieś w związku z inną historią i nie jestem w stanie podać wiarygodnego źródła. Pozostało jeszcze to, że mam Custom Fonts Scaling DPI na 92%, co pozwala mi zmniejszyć wszystkie kontrolki, ikony i inne elementy systemowe z zachowaniem czytelności.

https://stackoverflow.com/questions/371 ... g-properly

Za chwilę sprawdzę, czy to jest odpowiedzialne za ten bajzel, powracając do 100% DPI.
Avatar użytkownika
marcys
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 4
Dołączył(a): niedziela, 2 stycznia 2011, 20:02
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: C++ Bulder 2006 PE
RAD Studio 10.3 Community
[CodeBlocks,
CodeLite,
JetBrains CLion]: TDMGCC64 / Nuwen
Gadu Gadu: 3536455
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości

cron