Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

dział ogólny

Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 26 lipca 2008, 12:54

W nowym posicie zapytam: czy istnieje sposób aby do kolumny komponentu TListView dodać TCheckBox'y?

Potrzebował bym komponent w stylu TheckListBox1, ale z wieloma kolumnami tak jak TListView.

Lub czy znacie sposób na programowa utworzenie takiego komponentu, bo widziałem, że takie są w programach :)
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 26 lipca 2008, 13:04

Można tam wstawić CheckBox, ale trzeba przestawić ListView w tryb OwnerDraw (właściwość OwnerDraw = true), niestety w tym trybie wyświetlana jest tylko zawartość pierwszej kolumny, SubItems nie są obsługiwane, gdyż ten tryb nie obsługuje vsRaport (właściwośc ViewStyle). Rozwiązaniem może być użycie zdarzeń OnAdvancedCustromDraw i OnAdvancedCustomDrawItem, (OwnerDraw może równać się false), tylko nie wiem czy ListView w BCB w wersji 6 obsługuje takie zdarzenia.
Tak czy inaczej to wymaga przeprowadzenia testów. Dziś już nic w tej sprawie chyba nie zrobię...
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 26 lipca 2008, 13:16

Z tym nie ma pośpiechu, ale też był bym niezmiernie wdzięczny za pomoc w tej kwestii. Albo sposobie na programowe stworzenie takiego komponentu.
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 27 lipca 2008, 11:32

Okazało się to prostsze niż by się wydawało :) Wystarczy ustawić właściwość
Kod: Zaznacz cały
ListView1->Checkboxes = true;

i w pierwszej kolumnie mamy checkboxy o co mi właśnie chodziło....

Pozdrawiam ALL
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 27 lipca 2008, 12:29

Rzeczywiście... :roll: :shock: :?
Nigdy nie zwróciłem na to uwagi.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Komponenent typu TListView z TCheckBox'ami

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 27 lipca 2008, 13:20

Ja kiedyś prawie cały dzień szukałem bezskutecznie na to sposobu, a to okazało się tak proste ;)
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości

cron