Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

dział ogólny

Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Koziol » sobota, 26 lipca 2008, 15:14

Zastanawiam się czy opłacalne jest przechowywanie danych jak np bany na IP w drzewie binarnym (ładowanie przy włączeniu komputera) czy lepiej jest je przechowywać w bazie danych (odwoływanie się przy jakimś zdarzeniu przez bibliotekę obsługujaca MySQL/PgSQL.

Jaka opcja będzie wydajniejsza ?
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » sobota, 26 lipca 2008, 16:24

Wydajniejsze jest na pewno skorzystanie z SQL, gdyż nad tym mechanizmem przez lata pracowali najlepsi programiści.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Darek_C++ » sobota, 26 lipca 2008, 17:47

Polecam SQLite do tego typu zastosowań. MySQL/PgSQL wymagają jednak instalacji bazy danych, a SQLite nie, wystarczy tutaj odpowiednia DLL do obsługi i mamy bardzo wygodne źródło danych. http://www.sqlite.org/cintro.html
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Koziol » niedziela, 27 lipca 2008, 12:43

Wiem co to jest SQLite.

Wole dużo bardziej MySQL i PgSQL.

Dzieki za pomoc ;)
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 27 lipca 2008, 13:25

Tylko jest jedno ALE, na kompie usera musi być zainstalowana taka baza, lub aplikacja musi łączyć się z zewnętrzną bazą, a dla SQLite nie musi. Nie wyobrażam sobie np. aplikacji typu książka telefoniczna która wymagała by od usera instalacji MySQL na własnym kompie.

SQLite jest do tego idealna i dobrze się ją obsługuje z poziomu C++ oraz komend SQL...
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Koziol » niedziela, 27 lipca 2008, 20:23

w cale nie musi byc na kom pie usera... czy zeby odpalic forum (np. to) musisz mieć baze danych na kompie? - nie wystarczy ze serwer prześle odpowiednie informacje np. w jakiejś strukturze

szukamy kowalski->wysylanie danych (zaptania) do serwera->odebranie danych na serwerze, szukanie w MySQL i przetworzenie->przesłanie danych do klienta... co to za problem ??
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Darek_C++ » niedziela, 27 lipca 2008, 21:33

A o czym ja pisałem ? Poza tym jak nie ma połączenia z netem to lipa....
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Przechowywanie danych w drzewie binarnym.

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 28 lipca 2008, 09:32

Koziol napisał(a):[...] czy żeby odpalić forum (np. to) musisz mieć baze danych na kompie? [...]?


Ja nie muszę wcale mieć bazy danych u siebie na komputerze, znajduje się ona na wykupionym przeze mnie serwerze, który oferuje obsługę MySQL5 i PHP5.
Przechowują co prawda kopie zapasową forum, ale nie jest ona w żaden sposób z czymkolwiek połączona, jest przechowywana w archiwum.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4730
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 444
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron