Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

dział ogólny

Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Bishamoth » niedziela, 26 kwietnia 2009, 13:05

Witam
Program napisany w BCB zostal skompilowany wraz z bibliotekami, co powinno uchronic przed wywalaniem komunikatow na innych komputerach, ze brakuje jakiejs biblioteki. Niestety ja sie przed tym nie uchronilem.
Po uruchomieniu programu na innym komputerze anizeli moim zostaje wyswietlony komunikat, ze brakuje biblioteki CG32.DLL. Biblioteke sciagnalem, wypakowalem do folderu gdzie sie znajduje moj program, wtedy go otworzylem jeszcze raz. W tym momencie zobaczylem ladny komunikat:
Obrazek
Zostal stworzony plik z logiem *.cgl gdzie jest napisane:
Error 00001. 0x400000 (Thread 0x0A5C):
Exception 0xC0000005: Access violation at 0x0.

------------------------------------------


PS przy probie zarejestrowania dll'ki w systemie komenda regsvr32 ukazuje sie blad:
Obrazek
Avatar użytkownika
Bishamoth
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 1 marca 2009, 22:51
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 26 kwietnia 2009, 15:01

A więcej danych. Wersja środowiska C++ Builder, systemu operacyjnego.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Bishamoth » niedziela, 26 kwietnia 2009, 17:14

System: Windows XP Pro SP3 (a dokladnie mod Windows MX7 Finall)
Srodowisko: Borland C++ Builder 6.0 Enterprise
Avatar użytkownika
Bishamoth
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 1 marca 2009, 22:51
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 26 kwietnia 2009, 17:44

Środowisko: Borland C++ Builder 6.0 Enterprise -> wersja pełna czy TRIAL?

Stawiam na zmodyfikowaną wersję środowiska Windows MX 7, prawdopodobnie wyłączono jakieś usługi lub brak czegoś brak.

Używałem środowiska Borland C++ Builder 6.0 Enterprise w WinXP i nigdy nie było problemów z programami.

Komunikat błędów: CodeGuard... wskazuje na niewłaściwą wersję sterownika CD32.dll, co ciekawe w moim środowisku nie ma takiej biblioteki i żaden z moich programów jej nie żąda, a używam środowiska CodeGuard RAD Studio C++ Builder 2007.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Bishamoth » niedziela, 26 kwietnia 2009, 18:29

BCB enterprise -oczywiscie pelna wersja.
Wina systemu to nie jest, gdyz na systemie Windows XP Pro (wersja normalna z SP3) tez kompilowalem z takim samym skutkiem... :roll:
Avatar użytkownika
Bishamoth
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 40
Dołączył(a): niedziela, 1 marca 2009, 22:51
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP Pro SP3
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Blad przy otworzeniu pliku na innym komputerze

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » niedziela, 26 kwietnia 2009, 18:54

  • To Twój projekt?
  • Tworzyłeś go od początku w C++ Builder 6 w zmodyfikowanym środowisku?
  • Jeżeli tworzyłeś go w zmodyfikowanym środowisku, to czy po przeniesieniu projektu do C++ Builder w niezmodyfikowanym środowisku, przed skompilowaniem go usunąłeś wszystkie pliki tymczasowe?
  • Czy ten problem występuje tylko w tym jednym programie, czy też w innych?
  • Czy próbowałeś stworzyć inny (dowolny - testowy) program w niezmodyfikowanym środowisku i czy też nie działa?

Być może jest to błąd linkiera, który w zmodyfikowanym środowisku konsoliduje niewłaściwe pliki. Jeżeli nawet kompilowałeś program w C++ Builder w niezmodyfikowanym środowisku, a nie usunąłeś z katalogu projektu plików tymczasowych, szczególnie plików *.OBJ, to konsolidacja może przebiegać nieprawidłowo.

Przed skompilowaniem projektu w niezmodyfikowanym środowisku skopiuj poniższy plik CLEAN.BAT do katalogu projektu i uruchom go, ale koniecznie przy zamkniętym środowisku C++ Builder. Plik usunie wszystkie pliki tymczasowe.

CLEAN.zip
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości

cron