Pobieranie zawartości komponenów w pętli

dział ogólny

Pobieranie zawartości komponenów w pętli

Nowy postprzez simekone » piątek, 12 czerwca 2009, 15:54

Chciałbym zapytać czy istnieje możliwość pobierania zawartości komponentów w pętli.

Dla przykładu:
Kod: Zaznacz cały
int a[4];

for (int i = 1; i < 5; i++) {
    a[i] = Edit[i]->Text.ToInt();
}
Chodzi o pobranie tekstów z Editów nazwanych Edit1, Edit2, itd. do tablicy.
Podany kod oczywiście nie działa, podałem go do pomocy w zilustrowaniu pytania.
Avatar użytkownika
simekone
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 31
Dołączył(a): środa, 25 marca 2009, 13:27
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Kompilator: CodeGear C++ Builder 2009
    NieznanyNieznana

Re: Pobieranie zawartości komponenów w pętli

Nowy postprzez banita » piątek, 12 czerwca 2009, 16:03

oczywiscie ze tak. musisz skozystac w funkcji FindComponent. opis jak sie jej uzywa znajdziesz w serwisie CB.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: Pobieranie zawartości komponenów w pętli

Nowy postprzez simekone » piątek, 12 czerwca 2009, 16:54

banita napisał(a):oczywiscie ze tak. musisz skozystac w funkcji FindComponent. opis jak sie jej uzywa znajdziesz w serwisie CB.


Wielkie dzięki.Funkcja sprawuje się świetnie ;)
Avatar użytkownika
simekone
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 31
Dołączył(a): środa, 25 marca 2009, 13:27
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Kompilator: CodeGear C++ Builder 2009
    NieznanyNieznana

Re: Pobieranie zawartości komponenów w pętli

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 12 czerwca 2009, 18:02

Opisałem to w poradzie: ► patrz serwis: Cyfrowy Baron dział: porady -> różne 2 -> Wyliczanie komponentów na formularzu, dostęp do komponentów poprzez pętlę.
Polecam również zapoznać się z artykułem - dział: Teoria, artykuł: Rzutowanie typów, przypisanie polimorficzne
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 21 gości

cron