dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

dział ogólny

dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 01:03

witam !

czy istnieje mozliwosc dokladniejszego odczytu czasu systemowego tzn. zeby odczytac jeszcze ms ?

np. 12:30:25.80

pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana

Re: dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez Michal-S2 » wtorek, 12 sierpnia 2008, 09:29

Wystarczy to:
Kod: Zaznacz cały
TDateTime Todey = TDateTime::CurrentTime();
Label1->Caption = Todey.FormatString("hh:nn:ss:zzz");

Kiedyś też kombinowałem jak to zrobić i znalazłem te oznaczenia w pliku pomocy c++ buildera pod hasłem "Date-Time Format Strings".
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 09:36

Specyfikatorem formatu dla milisekund jest litera z lub zz. Wstawianie trzech z nie ma sensu.

Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
TDateTime today = TDateTime::CurrentDateTime();
Label1->Caption = today.FormatString("dd.mm.yy;  hh:nn:ss:zz");
}
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez Michal-S2 » wtorek, 12 sierpnia 2008, 09:59

Cyfrowy Baron napisał(a):Specyfikatorem formatu dla milisekund jest litera z lub zz. Wstawianie trzech z nie ma sensu.

Kod: Zaznacz cały
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
TDateTime today = TDateTime::CurrentDateTime();
Label1->Caption = today.FormatString("dd.mm.yy;  hh:nn:ss:zz");
}


Czasami ma sens. Jeśli chcę aby format milisekund zawsze był taki: XXX, np. 019. Jeśli będzie "z" to będzie 19.
z Displays the millisecond without a leading zero (0-999).
zzz Displays the millisecond with a leading zero (000-999).
Najgorsze nieszczęścia w historii były spowodowane przez idealistów próbujących zmuszać ludzi do tego, "co dla nich dobre"
Bjarne Stroustrup - twórca c++
Avatar użytkownika
Michal-S2
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 148
Dołączył(a): sobota, 19 lipca 2008, 13:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows 7 Professional OEM 64bit
Kompilator: Turbo C++ Explorer
    NieznanyNieznana

Re: dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 12 sierpnia 2008, 10:05

W sumie tak, sugerowałem się sekundami i stąd tak mi wyszło.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4731
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 445
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: dokladny odczyt czasu systemowego [ms] C++Builder

Nowy postprzez jabu74 - ekspert » wtorek, 12 sierpnia 2008, 12:52

dziekuje za info i pozdrawiam ! :)
Avatar użytkownika
jabu74 - ekspert
 
    NieznanyNieznana


Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron