(MEMO) zamiast danych w kotnrolkach bazodanowych

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

(MEMO) zamiast danych w kotnrolkach bazodanowych

Nowy postprzez Antonowski » poniedziałek, 6 czerwca 2011, 21:12

Ukończyłem już prace na swoją aplikacją, a jako że niedługo termin oddania zabrałem się za jej testowanie. I spotkałem problem, który mnie "lekko" załamał. Na świeżo zainstalowanym systemie Windows Xp (ta sama wersja, pod którą tworzony był program), po instalacji BDE (miałem nadzieję, że do działania programu wystarczą pliki dołączone przez BDS'a, ale mniejsza) oraz Accessa okazuje się, że część z obiektów TDBGrid, TDBEdit, TDBLookupComboBox itd., zamiast danych wyświetla (MEMO) Co najśmieszniejsze, w części przypadków DBGrid korzystający z jednej tylko tabeli a nie kwerendy, wyświetla poprawne dane jednej kolumny w drugiej zaś to nieszczęsne (MEMO). Zauważyłem, że sytuacja ta występuje zwykle w przypadku pól tekstowych o długości przynajmniej 200 znaków. Wcześniej, na komputerach szkolnych, widziałem taki przypadek kiedy ComboBox wyświetlał wynik kwerendy łączącej imię i nazwisko z dwóch kolumn tabeli, ale z niewiadomych powodów kilka dni później wszystko działało pięknie i ładnie, więc nie drążyłem tematu. :zawiedziony:
Dokładny widok sytuacji zamieszczam w postaci obrazków.
Zauważyłem także, że dane wyświetlane przez program pozbawione są polskich znaków, zamiast których wyświetlane są "krzaczki" :zawiedziony:
Jeśli ma ktoś pomysł dlaczego to ustrojstwo działa w taki sposób to bardzo proszę o pomoc. Dodam, że pod systemem z zainstalowanym BDS'em wszystko działa poprawnie :zawiedziony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Antonowski
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 16
Dołączył(a): czwartek, 21 października 2010, 17:56
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP SP3 x86 (dla kompilatora)
Kompilator: Borland Developer Studio 2006
SKYPE: vekh666
Gadu Gadu: 2743544
    Windows 7Firefox

Re: (MEMO) zamiast danych w kotnrolkach bazodanowych

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 7 czerwca 2011, 12:48

Pokaż zapytanie SQL które wykonujesz. Chodzi mi o to które zwraca napis MEMO :-) w kontrolkach bazodanowych.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: (MEMO) zamiast danych w kotnrolkach bazodanowych

Nowy postprzez Antonowski » wtorek, 7 czerwca 2011, 21:15

Jeśli chodzi o gridy z zakładek egzemplarze oraz UKD to są one podłączone do normalnych obiektów TTable wyświetlających zawartość bazy danych tak jak jest w pliku. Kontrolki podpisane Opis UKD (TDBLookupListBox) oraz Opis kategorii (TDBEdit) również - nie ma żadnego SQLa, jedynie ustawione parametry listy i zwracanego indeksu. No i jeszcze ten brak polskich znaków :zawiedziony:

Edit:
Problem z (MEMO) znika, jeśli pole tekstowe w bazie danych jest mniejsze równe 125 znaków. :zawiedziony: Powiedzmy, że na chwilę obecną to wystarczy, chociaż ciekawy jestem dlaczego tak się dzieje. Za długi łańcuch i niejawne rzutowanie (tak się to chyba nazywa) do MEMO? :zawiedziony:
Pozostaje jeszcze kwestia dlaczego na polskojęzycznym systemie, z polskojęzycznym accessem BDE nie wyświetla polskich znaków :zawiedziony:
Avatar użytkownika
Antonowski
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 16
Dołączył(a): czwartek, 21 października 2010, 17:56
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP SP3 x86 (dla kompilatora)
Kompilator: Borland Developer Studio 2006
SKYPE: vekh666
Gadu Gadu: 2743544
    Windows 7Firefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron