FB i RAD XE problem z zapytaniem w SimpleDataSet

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

FB i RAD XE problem z zapytaniem w SimpleDataSet

Nowy postprzez Android » niedziela, 7 sierpnia 2011, 23:14

Witam,
Mam problem z zapytaniami przez komponenty dbExpress do bazy FireBird 2.5
Sytuacja wygląda następujaco:
Do połączenia z baza używam SQLConnection, do wykonywania zapytań SimpleDataSet no i do łączenia z gridem DataSource.
W przypadku gdy do SimpleDataSet->DataSet->CommandText wpisuje zapytanie typu innego niż select to otrzymuje komunikat:
InternalDataSet: Cursor not returned from Query.
Nie bardzo wiem czemu tak się dzieje i w jaki sposób (alternatywny) mogę wywoływać zapytania do bazy. W przypadku SQLServer taki sposób wykonania zapytań był skuteczny.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FB i RAD XE problem z zapytaniem w SimpleDataSet

Nowy postprzez wyatt » środa, 10 sierpnia 2011, 07:43


Za ten post autor wyatt otrzymał podziękowanie od:
Android
Avatar użytkownika
wyatt
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 07:53
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
System operacyjny: Windows XP Home
Kompilator: CodeGear™ RAD Studio 2007
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: FB i RAD XE problem z zapytaniem w SimpleDataSet

Nowy postprzez Android » czwartek, 11 sierpnia 2011, 18:06

Dzieki :)
Przeczytam :)
Na chwilę obecną empirycznie sprawdziłem, że komponent SimpleDataSet może z FireBird'em obsługiwać tylko zapytania select i być wykorzystywany do łączenia z Grid'em itp.
Pozostałą część SQL można wykonać za pomocą komponentu SQLDataSet i wywołaniem metody ExecSQL() bez ustawiania Active=true;
Poza tym komponenty z karty InterBase działają równie dobrze z FireBirdem i nie wymagają używania kilku różnych komponentów do podobnych zadań.
Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox


Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron