Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » czwartek, 8 grudnia 2011, 16:02

Próbowałem z różnymi kodowaniami tzn takie samo w bazie i takie samo w programie jednak nic to nie zmieniło nadal są pytajniki w miejsce polskich znaków
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 8 grudnia 2011, 16:09

Rzuć screeny z bazy + screeny z DBGrida. Wrzuć kod gdzie ustawiasz PARAMS w SQLCONNETION. Jeżeli robisz to z inspektora wrzuć SCREEN. Jakie masz kodowanie ustawione na tabelach i w bazie ??? Musi być cp1250
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 20 grudnia 2011, 14:12

Przesyłam screeny.

Jeśli chodzi o kodowanie to ustawiłem na cp1250_polish, jednak nic to nie pomaga, jedynie litera "ó" się poprawnie wyświetla, pod warunkiem że sam je wprowadzę do bazy a nie poprzez formularz.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano piątek, 23 grudnia 2011, 16:28 przez mate006, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 20 grudnia 2011, 19:33

w parametrach ustaw ServerCharSet=cp1250 bez polish !! to ważne jest.

W bazie też powinno byc cp1250 bez polish jutro dokładnie sprawdze jak ja mam serwer ustawiony ale z tego co pamiętam to tylko cp1250
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » środa, 21 grudnia 2011, 12:18

Jakby było samo cp1250 bez polish to bym ustawił jest jeszcze cp1250_bin ale z tym też nie działa
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » środa, 21 grudnia 2011, 16:02

I nie zadziała musi być wszędzie samo cp1250 przerabiałem ten temat.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » środa, 21 grudnia 2011, 16:56

No to powiedz mi jak ustawić w bazie samo cp1250 skoro nie ma takiej opcji, jak Ty to ustawiłeś?

tych pogrubionych w comboboxie w załączniku nie da się kliknąć.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 22 grudnia 2011, 10:21

Dobra trochę się zapędziłem mówiąc z głowy u mnie tak wygląda konfiguracja serwera:

| character_set_client | utf8 |
| character_set_connection | utf8 |
| character_set_database | cp1250 |
| character_set_filesystem | binary |
| character_set_results | utf8 |
| character_set_server | cp1250 |
| character_set_system | utf8 |
| character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/ |
| collation_connection | utf8_general_ci |
| collation_database | cp1250_general_ci |
| collation_server | cp1250_general_ci

W Kodzie:

KOD cpp:     UKRYJ  
 SQLConnection->Params->Add("ServerCharSet=cp1250");
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » piątek, 23 grudnia 2011, 17:01

No to ustawiłem tak jak Ty masz jednak to nic nie pomogło

nadal są krzaczki i pytajniki
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » piątek, 23 grudnia 2011, 17:06

Tak nie za działa niestety :( (pewnie robisz to dla konkretnej bazy danych) Też tak robiłem i jedyne co pomogło to ponowna konfiguracja całego serwa MYSQL. Strasznie dużo bujania z tym miałem.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows VistaChrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:26

Już mi powoli odechciewa się połączenia z tą bazą przez te polskie znaki, tyle tego w google znalazłem że szok, tylko że nic nie zadziałało.

I mam prośbę jakbyś mógł udostępnić swoją konfigurację z zakładki [mysqld] z pliku my.ini(windows) my.cnf(linux). Bo u mnie jest to tak że jak wpisze tam coś to serwer mysql zwraca komunikat

#2002 - Serwer nie odpowiada (lub gniazdo lokalnego serwera MySQL nie jest skonfigurowane poprawnie)



I nie wiem co jest tego powodem
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 10 stycznia 2012, 09:42

Sorry zapomniałem :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House

Za ten post autor Corvis otrzymał podziękowanie od:
mate006
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez mate006 » środa, 18 stycznia 2012, 10:20

Po wielu próbach i błędach, nareszcie się udało, dzięki Corvis za pomoc
Avatar użytkownika
mate006
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 142
Dołączył(a): wtorek, 2 marca 2010, 14:12
Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 Premium 64
Kompilator: Embarcadero® C++Builder® XE
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez Corvis » środa, 18 stycznia 2012, 19:12

Gdzie był problem ??
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Połączenie się z bazą za pomocą SQLConnection

Nowy postprzez duf » środa, 18 stycznia 2012, 22:05

Drifterwr napisał(a):Musisz zmienić plik biblioteki libmysql.dll na kompatybilny z wersją Rad Studio XE lub XE2 - oba te środowiska mają problem z obsługą dbExpress w środowisku 64 bitowym. Biblioteka *.dll musi być 32 bitowa. Możesz ją ściągnąć np. z: http://wiltonsoftware.com/download/libm ... -win32.zip. Pozdrawiam.

Mam ten problem z połączeniem się z bazą MySQL v. 5.5. Z wersją 5.1 łączę się prawidłowo. Gdzie ten plik trzeba wkleić?
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia stronaNastępna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron