Jak to sprawdzić?

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Jak to sprawdzić?

Nowy postprzez duf » czwartek, 19 stycznia 2012, 19:51

Czy już istnieje w bazie tabela, żeby można ją z powodzeniem usunąć?
Kod: Zaznacz cały
SQLQuery1->CommandText = "SHOW TABLES";
  SQLQuery1->ExecSQL(true);

  SQLQuery1->Open();
  SQLQuery1->First();
  while ( !SQLQuery1->Eof )
  {

    if( SQLQuery1->Fields->Fields[0]->AsString == "opakowania" )
    {
      SQLDataSet1->CommandText = "DROP TABLE OPAKOWANIA";
      SQLDataSet1->ExecSQL(true);
    }

    if( SQLQuery1->Fields->Fields[0]->AsString == "wartosc" )
    {
      SQLDataSet1->CommandText = "DROP TABLE WARTOSC";
      SQLDataSet1->ExecSQL(true);
    }

    SQLQuery1->Next();
  }
  SQLQuery1->Close();

Robię to jak wyżej. Ale mam wrażenie, że można to zrobić prościej.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron