Komponent Query - krok po kroku.

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Komponent Query - krok po kroku.

Nowy postprzez tomasz23 » piątek, 27 stycznia 2012, 20:13

Witam.
mam ogromny problem który próbuję rozwikłać już od ponad tygodnia.
Od niedawna na zajęciach mamy temat związany z bazą danych w którym bawimy się podstawą sql (wyszukiwanie, wyświetlanie danych) za pomocą query. Niestety, albo nie uważałem albo po prostu nie zrozumiałem wykładowcy i nic praktycznie nie wiem odnośnie tego komponentu. Pracujemy na Borladzie 5 ( prywatnie mam 6).

Skonkretyzuje mój problem.
Chciałbym za pomocą Query i DataSource stworzyć programik który wyszuka imiona z bazy danych pracowników po wcześniejszym wpisaniu imienia do komponentu memo.
Wiem że potrzebuję DBgrid, Memo, Button , DataSource i Query. Próbowałem różnie to łączyć ale nic nie wychodziło, szczególnie w kodach (w notatkach mam różne , w internecie znajduje jeszcze inne).
Bardzo proszę o pomoc, niedługo mam kolokwium :)
Avatar użytkownika
tomasz23
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 1
Dołączył(a): środa, 25 stycznia 2012, 21:56
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: brak systemu
Kompilator: brak kompilatora
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Komponent Query - krok po kroku.

Nowy postprzez Corvis » środa, 22 lutego 2012, 09:51

Jaka baza danych ???
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Komponent Query - krok po kroku.

Nowy postprzez banita » czwartek, 8 marca 2012, 21:56

a jakie ma to znaczenie z punktu widzenia obsługi tquery?
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: Komponent Query - krok po kroku.

Nowy postprzez Corvis » piątek, 9 marca 2012, 01:25

banita napisał(a):a jakie ma to znaczenie z punktu widzenia obsługi tquery?


A no takie, że w zależności od bazy danych można rozwiązać problem tomasz23 na kilka sposobów. A to, że on pisze, że chce to zrobić na Query nie znaczy, że jest to dobre rozwiązanie.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron