CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Jak dynamicznie zaznaczyć rzędy w DBGrid

Jak dynamicznie zaznaczyć rzędy w DBGrid

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Jak dynamicznie zaznaczyć rzędy w DBGrid

Nowy postprzez duf » wtorek, 21 lutego 2012, 13:05

Jak z pozycji kodu zaznaczyć rząd w DBGrid? Proszę o sugestie.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Jak dynamicznie zaznaczyć rzędy w DBGrid

Nowy postprzez Corvis » środa, 22 lutego 2012, 09:50

"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Jak dynamicznie zaznaczyć rzędy w DBGrid

Nowy postprzez duf » środa, 29 lutego 2012, 13:06



Dzieki. Znalazłem interesujący artykuł "How to focus a specific cell in a DBGrid" i to jest to o co mnie chodzi ale kod podany w przykładzie powoduje błąd:
KOD cpp:     UKRYJ  
DBGrid1->Columns[idx]->FieldName
w przełożeniu na C++
[BCC32 Error] Unit1.cpp(1143): E2288 Pointer to structure required on left side of -> or ->*
Zamiast tego kod:
KOD cpp:     UKRYJ  
DBGrid1->Columns->Items[1]->FieldName
odnosi się tylko do pola w konkretnie zaznaczonym myszką rzędzie. Nie mogę znaleźć przykładu jak zaznaczać rzędy z pozycji kodu. Oczywiście istnieje funkcja
KOD cpp:     UKRYJ  
DBGrid1->SelectedRows[i]
ale nie zaznacza ona podanego indeksu rzędu.
Avatar użytkownika
duf
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 175
Dołączył(a): czwartek, 9 października 2008, 13:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: XE8
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości

cron