BCB 6 + FreeReport

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

BCB 6 + FreeReport

Nowy postprzez piotr.kwlk » wtorek, 13 marca 2012, 11:12

Witam
Mam problem z przedstawieniem wyniku w FreeReport. Mianowicie mam rekordy w trzech tabelach. Jeden pod drugim , ale w trzecim przypadku chce przedstawić w poziomie. Wykonałem jedno zapytanie łącząc te trzy tabele za pomocą Join i utworzyłem raport naniosłem Group header dwukrotnie w pierwszym przypadku dla danych z pierwszej tabeli a w drugim przypadku dla drugiej tabeli oraz Master data dla danych trzeciej tabeli. Raport elegancko pokazuje dane dobrze grupuje, tylko teraz dane z Master data chciałbym zobaczyć w poziomie dlatego dodaje Cross data i ustawieniach tego obiektu w Bands wybieram Master Data i ustawiam dla Data source frDataSet1. No niestety już raport pięknie nie wygląda, co prawda przedstawia w poziome wyniki lecz wszystkie rekordy dla trzeciej tabeli, oraz nie zawija wiersza jedynie przechodzi do następnej strony, nie widzi grupowania. Raport jest już nieczytelny.
Czy ktoś dobrze zna FreeReport ?
Piotr
Avatar użytkownika
piotr.kwlk
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 25
Dołączył(a): środa, 9 marca 2011, 17:34
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: Builder 6
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: BCB 6 + FreeReport

Nowy postprzez Corvis » niedziela, 22 kwietnia 2012, 22:53

Daj jakiegoś screena bo nie rozumiem.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: BCB 6 + FreeReport

Nowy postprzez admszczep » środa, 8 sierpnia 2012, 14:46

Jak cię dobrze rozumiem w detalach chcesz dane gdzie na będą one wyświetlane jako cross tabeli2 i tabeli3, które za master mają tabele 1 ??
Jeżeli tak to nie prościej wyrzucić to z SQL jako Tabela detal (cross tabeli 2 i tabeli3)
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron