TIBDataSet i filtrowanie

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

TIBDataSet i filtrowanie

Nowy postprzez admszczep » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 14:35

Witam wszystkich
Czy jest jakiś sposób na filtrowanie bazy przy użyciu komponentu interbase np. TIBQuery.
Lub Jakiś inny komponent dobrze współpracujący z FIREBIRD'em
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TIBDataSet i filtrowanie

Nowy postprzez Darek_C++ » wtorek, 19 czerwca 2012, 13:15

Co masz na myśli pisząc "filtrowanie bazy" :?:
Avatar użytkownika
Darek_C++
Elektrowied
Elektrowied
 
Posty: 454
Dołączył(a): piątek, 25 lipca 2008, 14:33
Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 4
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: Turbo Explorer C++
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TIBDataSet i filtrowanie

Nowy postprzez admszczep » środa, 20 czerwca 2012, 14:08

Chodzi mi o użycie funkcji
TIBDataSet->Filter=pole=10;
TIBDataSet->Filtered=true;

nie działa to dla komponentu TIB tylko dla TIBTable ale to mnie nie urządza
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: TIBDataSet i filtrowanie

Nowy postprzez Corvis » poniedziałek, 30 lipca 2012, 09:07

Źle to robisz. I nie przeczytałeś regulaminu na górze na temat pisania postów. Nie napisałeś jak zestawiłeś komponenty.

Ale musisz w następujący sposób zestawić komponenty:

DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet

I wtedy wszystkie operacje filtrowania robić na ClientDataSet

Czyli:

KOD cpp:     UKRYJ  
ClientDataSet->Filtr = "Pole=" + String(10);
ClientDataSet->Filtred = true;
 


Jednak z własnego doświadczenia polecam filtrację na poziomie zapytania SQL o ile jest to możliwe. Filtrowanie na CDS to ostateczność.
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron