rave reports

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

rave reports

Nowy postprzez admszczep » wtorek, 28 sierpnia 2012, 14:23

Witam,
mam problem z załączonym do Borlanda XE Rave Report a mianowicie chcę utworzyć etykietę i ustawiam dwa pola memo jedno pod drugim gdyż mogą one mieć różne wysokości (1 lub 2 wiersze) i nie mogą znaleźć sposobu jak je od siebie uzależnić aby te drugie pole przesunęło się niżej gdy w pierwszym będą 2 lub 3 linie tekstu.
[NAZWA FIRMY] - może mieć 2 lub 3 linie
[ADRES]
lub
Może ktoś z was zna może możliwość wymuszenie podczas definiowania danych w MEMO aby kolejną zmienną z bazy zaczął od nowego wiersza
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 sierpnia 2012, 15:03

Służy do tego właściwość Anchor obiektu. Dla drugiego Memo tego pod pierwszym ustaw Vertical Anchor na Stretch lub Resize.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez admszczep » wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:32

Niestety nic z tego nie wychodzi mimo różnych kombinacji. proszę o udostępnienie przykładowego pliku
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:43

Nie mam. Ja się tym nie bawię. Wiem tylko, że w przypadku zwykłych komponentów Align w połączeniu z Anchors pozwala wyrównywać komponenty. Tutaj jednak po bliższym przyjrzeniu się nie widzę takiej możliwości. Chyba powinieneś użyć jednego Memo dla Nazwy Firmy i Adresu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez admszczep » wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:02

Tak bym zrobił ale nie potrafię wymusić mu kolejnej linii dla następnej danej ctrl+enter przechodzi linijkę niżej ale on i tak robi po swojemu i dopisuje na koniec.
a może jest jakiś darmowy przyjazny generator raportów pod XE
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:07

A jak dodajesz te linie z poziomu kodu?
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: rave reports

Nowy postprzez admszczep » wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:22

znalazłem sposób ale jest dziki trochę. A wiec tak:
dajemy region com. i na niego band comp. i na nim umieszczamy np nazwę następnie znowu band comp i na nim adres i wtedy wydruk będzie dynamiczny
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron