Strona 1 z 1

rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 14:23
przez admszczep
Witam,
mam problem z załączonym do Borlanda XE Rave Report a mianowicie chcę utworzyć etykietę i ustawiam dwa pola memo jedno pod drugim gdyż mogą one mieć różne wysokości (1 lub 2 wiersze) i nie mogą znaleźć sposobu jak je od siebie uzależnić aby te drugie pole przesunęło się niżej gdy w pierwszym będą 2 lub 3 linie tekstu.
[NAZWA FIRMY] - może mieć 2 lub 3 linie
[ADRES]
lub
Może ktoś z was zna może możliwość wymuszenie podczas definiowania danych w MEMO aby kolejną zmienną z bazy zaczął od nowego wiersza

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 15:03
przez Cyfrowy Baron
Służy do tego właściwość Anchor obiektu. Dla drugiego Memo tego pod pierwszym ustaw Vertical Anchor na Stretch lub Resize.

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:32
przez admszczep
Niestety nic z tego nie wychodzi mimo różnych kombinacji. proszę o udostępnienie przykładowego pliku

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:43
przez Cyfrowy Baron
Nie mam. Ja się tym nie bawię. Wiem tylko, że w przypadku zwykłych komponentów Align w połączeniu z Anchors pozwala wyrównywać komponenty. Tutaj jednak po bliższym przyjrzeniu się nie widzę takiej możliwości. Chyba powinieneś użyć jednego Memo dla Nazwy Firmy i Adresu.

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:02
przez admszczep
Tak bym zrobił ale nie potrafię wymusić mu kolejnej linii dla następnej danej ctrl+enter przechodzi linijkę niżej ale on i tak robi po swojemu i dopisuje na koniec.
a może jest jakiś darmowy przyjazny generator raportów pod XE

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:07
przez Cyfrowy Baron
A jak dodajesz te linie z poziomu kodu?

Re: rave reports

Nowy postNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 23:22
przez admszczep
znalazłem sposób ale jest dziki trochę. A wiec tak:
dajemy region com. i na niego band comp. i na nim umieszczamy np nazwę następnie znowu band comp i na nim adres i wtedy wydruk będzie dynamiczny