eksport danych

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

eksport danych

Nowy postprzez admszczep » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 14:29

Witam,
mam tabele z danymi wyświetlaną w DBGird i chcę je skopiować do Clipboard i póżniej wkleić do excel'a lub odrazu wysłać je do excela. Dane przed importem będą podane albo jakiejś selekcji lub filtrowi, potrzebuje sposób jak to skopiować aby później przenieś excel'a
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » poniedziałek, 3 grudnia 2012, 19:56

Format plików Excel jest chroniony prawami autorskimi i nie ma darmowych bibliotek do jego obsługi. Jeżeli masz w środowisku komponenty Embarcadero C++Builder OfficeXP Server Package to możesz wyeksportować te dane, ale najpierw musisz je jakoś przepiać z tabeli DBGrid. Te komponenty pozwalają przepisywać dane bezpośrednio do Excela, a nie do pliku Excela, co oznacza, że aby program mógł wyeksportować takie dane w systemie musi być zainstalowany Excel.

Przez schowek się nie da, chyba, że chcesz wklejać dane komórka po komórce.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez admszczep » wtorek, 4 grudnia 2012, 15:56

ten komponenty Embarcadero C++Builder OfficeXP mam ale za bardzo nie wiem jak go obsługiwać
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 4 grudnia 2012, 16:26

Ja też za bardzo nie wiem, ale na forum był już temat pokazujący jak pobierać dane z Excela, więc może to cię naprowadzi.

http://programowanie.cal.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=1039&p=6878&hilit=#p6874
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez admszczep » czwartek, 6 grudnia 2012, 09:04

witam,
sprawdziłem, że wartości oddzielone tabulatorami wkleja do kolejnych kolumn
utworzyłem wiec kod, który kopiuje poszczególne dane i wstawia \t (tabulatory miedzy wartościami i na koniec linii \n (enter)
na tą chwilę mam problem z jedną zmienną bo jest w tabeli zapisana razem z enterami jest jakiś sposób aby je wywalić przy użyciu jakieś funkcji sql ?? bo inaczej przechodzi mi do kolejnego wiersz ;/
może ktoś coś innego wymyśli albo będzie znał sposób inny eksport do excela
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 6 grudnia 2012, 10:04

Kod: Zaznacz cały
replace(POLE,'\r\n',' ')


---------EDIT:

Po co chcesz coś do EXCELA wrzucać jak wszystko można zrobić z poziomu bazy danych ?
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: eksport danych

Nowy postprzez admszczep » piątek, 7 grudnia 2012, 09:10

nie którzy bawią się w korespondencje seryjną i takie tam
Avatar użytkownika
admszczep
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 66
Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2009, 23:25
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP PRO SP3
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE
C++Builder XE
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: eksport danych

Nowy postprzez rafalskraba » piątek, 11 stycznia 2013, 12:49

Witaj,

do Exela nie wyeksportujesz danych ponieważ nie w udostepnionego kodowania pliku exela. Wyeksportować dane możesz z powodzeniem np do pliku tekstowego *.csv.

Plik ten otwiera się poprawnie w programie Exel

Rafal
"Jednym z rodzajów szczęśliwości jest zdolność podejmowania dobrych decyzji."

- Platon-
Avatar użytkownika
rafalskraba
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 122
Dołączył(a): czwartek, 5 marca 2009, 10:20
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 x64
Kompilator: RAD Studio XE2 Update 4 HotFix 1
SKYPE: rafal.skraba
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron