CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!
Strona 1 z 1

problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 09:11
przez brzoo
Serwer bazodanowy : MySql odpalowony z mysql workbench
MySql 5.6.19
technologia dowolna (byle dzialalo)

w properties TSQLConnection host:127.0.0.1 driver mysql characterset cp1251 password i root sa, ale nie wiem co wpisac w pole z baza danych - sciezke do pliku ? jakiego ?
wyrywam sobie juz wlosy z tym :cry:
narazie gdy proboje sie z properteis polaczyc otrzymuje


access denied for user localhost@root using password:YES



co robic ?
jak wygenerować ten plik gdb czy fdb z postawionej przeze mnie bazy danych ?

baza danych działa, przez command line wszystkie zapytania ładnie śmigają.

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 09:24
przez Mironas
W pole Baza Danych wpisujesz nazwę bazy danych z którą chcesz pracować.

Z komunikatu wynika, że podano błędny zestaw login+hasło. Upewnij się, czy podajesz dobre hasło dla root-a.

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 11:35
przez brzoo
a masz może jakiś code sample używający TSQLQuery i TSQLDataSet ? bo w dokumenctacji embacadero jest lipa :/
nie wiem za bardzo jak odczytywać dane z zapytania...

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 12:42
przez Mironas
Zakładam, że masz już SQLConnection1 i nawiązujesz połączenia z bazą danych.

SQLQuery1->SQLConnection - ustaw na SQLConnection1
SQLQuery1->SQL - wpisz swój kod SQL
a potem - w zależności od instrukcji SQL:
KOD cpp:     UKRYJ  
// dla instrukcji typu SELECT
SQLQuery1->Open();
[...]
SQLQuery1->Close();

lub
KOD cpp:     UKRYJ  
// dla instrukcji typu np INSERT
SQLQuery1->ExecSQL();


UWAGA - TSQLQuery kiepsko nadaje się do wyświetlania danych na DBGrid-zie. Lepiej użyć TSimpleDataSet + TDataSource
Ustawiasz podobnie jak wyżej:
SimpleDataSet1->SQLConnection - ustaw na SQLConnection1
SimpleDataSet1->DataSet->CommandText - wpisz swój kod SQL
SimpleDataSet1->DataSet->CommandType - ctQuery
DataSource1->DataSet - SimpleDataSet1
DBGrid1->DataSource - DataSource1

Przykładowe metody dla TSimpleDataSet:
Open() / Close() - Otwarcie i zamknięcie tabeli
Append() - Dodanie nowego rekordu
Edit() - Edycja istniejącego rekordu
Post() - Zakończenie edycji rekordu (po Append lub Edit)
ApplyUpdates(0) - Zatwierdzenie ostatnich zmian
CancelUpdates() - Wycofanie ostatnich zmian

Komponentu TSQLDataSet nie używałem.

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 13:24
przez brzoo
Dzięki za pomoc, ogólnie zdecydowałem się na taki design, że mam skonfigurowanego TSQLConnection do niego podpięte TSQLDataSet pełniący funkcje TSQLTable do tego podpięty jest TDataSetProvider do którego podpięty jest TDataSetClient i w nim bede używał metod na pewno applychanges() savechanges(). Teraz jedyne rzecz jaka muszę ogarnąć to używanie tej tableki z serwera właśnie poprzez TDataSetClient. Powinno działać, prawda :D ?

Re: problem polaczenia z baza danych z RAD studio !!!

Nowy postNapisane: środa, 9 lipca 2014, 13:43
przez Mironas
Nie wiem - nie testowałem takiego rozwiązania.