TSQLConnection

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

TSQLConnection

Nowy postprzez Koziol » środa, 30 września 2009, 15:56

Jak utworzyć TSQLConnection dynamicznie?
Próbowałem już kilku metod ale pomysły spaliły na panewce.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: TSQLConnection

Nowy postprzez banita » środa, 30 września 2009, 22:56

np tak:

TSQLConnection* conn = new TSQLConnection(0);

konstruktor przyjmuje wsk do wlasciciela twozonego obiektu. nic nie stoi na przeszkodze aby dac 0.
musisz dolaczyc naglowek #include <SqlExpr.hpp>
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: TSQLConnection

Nowy postprzez Koziol » czwartek, 1 października 2009, 00:05

ok. wszystko ok udało się ale kiedy próbuje się połączyć (po załadowaniu danych do wszystkich wartości ConnectionName, DriveName itp., usawiając Connected na true) z bazą dostaje komunikat: "DLL/Shared Libary Name not Set". Nie moge znaleźć żadnego punktu zaczepienia.
Avatar użytkownika
Koziol
Intelektryk
Intelektryk
 
Posty: 144
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 17:36
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows XP Pro SP2
Kompilator: C++ Builder
    NieznanyNieznana

Re: TSQLConnection

Nowy postprzez banita » czwartek, 1 października 2009, 15:18

pokaz kod i napisz z jaka baza sie laczysz. jaka wersja bazy, jaka wersja srodowiska
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: TSQLConnection

Nowy postprzez Corvis » wtorek, 6 października 2009, 22:11

LibraryName to property TSQLConnection wskazuje na bibliotekę *.dll która obsługuje dany sterownik bazodanowy np:

gds32.dll dla InterBasa
dbxmss.dll dla MSQL
dbxora.dll dla Oracla
dbxmys.dll dla MySql

itp

jest jeszcze property VendorLib jest to biblioteka klienta.


Ps. Poco chcesz się łączyć dynamicznie ????
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron