DBGrid i widoczne rekordy

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

DBGrid i widoczne rekordy

Nowy postprzez usermaw » wtorek, 27 października 2009, 21:04

Witam
W jaki sposób wykryc wartosc int aktualnie widocznych rekordow w DBGrid?
Nie chodzi mi o całą zawartość tego komponentu, a to, co jest aktualnie widoczne. Chcialbym programowo przewijac cala strone metodą MoveBy(int)

pozdro
Avatar użytkownika
usermaw
Homos antropiczny
Homos antropiczny
 
Posty: 55
Dołączył(a): piątek, 2 stycznia 2009, 20:43
Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 0
    NieznanyNieznana

Re: DBGrid i widoczne rekordy

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 27 października 2009, 21:38

Twoje pytanie jest tak nieprecyzyjne, iż trudno pojąć o co pytasz.
Domyślam się, że chcesz zamiast przewijać obiekt za pomocą suwaków, chcesz przeskakiwać całymi "stronami".

Nie widzę sposobu na realizację tego zadania. Można by się posłużyć właściwością ScrollBy. Kiedyś próbowałem tego w odniesieniu do obiektu ListBox1 i nie udało mi się precyzyjnie sterować przesuwaniem obszaru tego obiektu.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana

Re: DBGrid i widoczne rekordy

Nowy postprzez banita » wtorek, 27 października 2009, 23:31

w przypadku dbgrid sprawa wyglada tak:
jest jakis dataset (np: TQuery, TADOQuery, TSimpleDataSet ... itp) czyli to co przechowuje nam rekordy widoczne w grodzie za posrednictwem jakiego datasource.

checsz programowo przewinac grida to musisz przewijac obiekt dataset podpiety do tego grida. chcesz odczytac wartosc pola z zaznaczonego rekordu w gridzie to czytasz to pole z obiektu dataset(wybierajac rekord w dbgrid, dataset ustawia sie na ten rekord).
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    NieznanyNieznana


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron