MSSQL + TADO + kodowanie

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

MSSQL + TADO + kodowanie

Nowy postprzez mervinjmicky » środa, 17 lutego 2010, 11:40

Mam program który operuje na danych umieszczonych w bazie MSSQL. Z danymi, które były już umieszczone w bazie nie ma problemu. Ale gdy ja wrzucam przy użyciu TADOQuery w bazie mam krzaczki np:
Kod: Zaznacz cały
PĹ‚ock
Rozumiem, że problem jest z kodowaniem. Ale jak i gdzie je odpowiednio ustawić?

@Edit

Temat nieaktualny. Sprawdziłem jeszcze raz wszystko i nie wiem dlaczego ale Tmemo wyświetlał poprawnie ale już przy insercie z niego do bazy powstawały krzaki. Dodałem:
Kod: Zaznacz cały
  plikTxt->Text = UTF8Decode(plikTxt->Text);
i wszystko jest ok.
Avatar użytkownika
mervinjmicky
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 9
Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2010, 18:36
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Kubuntu 9.10
Kompilator: C++ Builder 6
Gadu Gadu: 0
    LinuxChrome

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

cron