Przykładowa baza danych FIREBIRD

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

Re: Przykładowa baza danych FIREBIRD

Nowy postprzez rolek » środa, 20 kwietnia 2011, 18:30

udało mi się jakoś uzyskać odświeżaniem dbGrida za pomocą Form7->SimpleDataSet1->Refresh(); Działa jakoś to i dla mnie wystarczy.

Mam kolejny problem z drukowaniem jego zawartości. Postanowiłem użyć Rave Reports. Stworzyłem raport w Rave Reports Designer i po uruchomieniu Execute Raport pokazuje ładnie zawartość dbGrida z mojej bazy. Prawie byłem szcześliwy...
Ale jak to uruchomić z mojego programu ? Kombinowałem z RvSystem (DataSet na SimpleDataSet) i RvProject (wskazywałem miejsce raportu oraz engine na RvSystem) oraz RvDataSetConnection i przycisku Button (RvSystem1->Execute();). Jednak uruchamia mi się z programu pusty szablon. Obawiam się że cięzko będzie mi samemu ruszyć dalej.
Avatar użytkownika
rolek
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 4
Dołączył(a): poniedziałek, 27 września 2010, 13:06
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows XP
Kompilator: C++ Builder 2010 (trial...)
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

cron