FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Problemy związane z tworzeniem i zarządzaniem programami bazo-danowymi.
Regulamin działu


Zadając pytania dotyczące baz danych należy podawać szczegółowe informacje o bazie danych nad którą się pracuje, czyli:

  • Rodzaj serwera bazodanowego: MySql, MSSQL, Oracle itp.
  • Wersja bazy danych
  • Technologia bazodanowa używana w programie: ADO, DbExpress, InterBase
  • Komponenty użyte do zestawienia połączenia: ADOConnection, SqlConnection
  • Sposób zestawienia komponentów bazodanowych np. DataSet - DataSource - DbGrid lub DataSet - DataSetProvider - ClientDataSet - DataSource - DbGrid
  • Jeżeli używane były biblioteki innych firm niż Borland, CodeGeer i Embarcadero proszę podać ich nazwy, numer wersji i adres źródła.

FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Android » poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:57

Witam,
Korzystał ktoś może z bazy FireBird na Win7 x64? Ściągnąłem plik ze strony producenta (z najwyższym dostępnym numerkiem pod winde) i nie mogę zainstalować tej bazy danych (pojawia się błąd jeszcze zanim zacznie instalacje). Być może ściągnąłem nie właściwą wersję ale jeśli ktoś wie jaka będzie działać to bardzo proszę o link.

Drugi problem mam z InterBase 2009 (również tylko na Win7 x64). Nie mogę założyć serwera lokalnego, w "Add..." aktywna jest tylko opcja Remote Server.
Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to proszę o pomoc.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez banita » poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 18:30

pracuje z firebird i interbase na win7 32bit bez problemow. firebird jest dostepny w wersji 64 bitowej.

napisz jaki blad sie pojawia.

Za ten post autor banita otrzymał podziękowanie od:
Android
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Android » poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 18:51

...
brak mi słów... 3 razy ściągałem plik instalacyjny (ten sam) i nawet nie zaczynał instalacji bo wywalał jakiś komunikat. Ściągnąłem go kolejny raz specjalnie, żeby spisać treść komunikatu i się zainstalował bez problemu :/ jedyna różnica była w lokalizacji pliku - początkowe próby partycja D a aktualna pulpit.
Dzięki za zainteresowanie tematem :)
FB nie aktualny, jeszcze jakby ktoś wiedział jak odpalić serwer lokalny InterBase 2009 na Win 7 :)
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez banita » poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 20:53

no ale cos sie dzieje z tym interbase?

podczas instalacji wybiera sie opcje : server, client, obydwa itd...

po iinstalacji w katalogu mamy plik uruchamiajacy server(podobny na firebird). mozemy tam zaznaczyc czy server ma startowac automatycznie czy manualnie oraz czy ma byc uruchamiany jako usluga windows.
tak wlaczony server dziala lokalnie.

przy probie poalczenia z serverem wybierasz local a nie remote.
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Android » wtorek, 6 kwietnia 2010, 12:05

wiem, korzystalem dosc dlugo z InterBase 2009 na Win XP i działało wszystko ok. Natomiast na Win 7 nawet po recznym wystartowaniu usługi nie ma możliwości wybrania opcji local server - jest tylko remote server i nie wiem dlaczego.
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 6 kwietnia 2010, 12:44

Gdybyś podał adres strony z której to pobierałeś, to wtedy można by sprawdzić co to jest, a opierając się tylko na Twoich skromnych informacjach, niewiele da się w tej sprawie zrobić.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Android » wtorek, 6 kwietnia 2010, 13:11

http://www.firebirdsql.org/index.php?op=files&id=engine_213
plik: Firebird-2.1.3.18185_0_x64.exe
tak jak pisalem okazało się, że przy uruchomieniu instalatora z pulpitu wszystko jest ok a z partycji D nie chciał się zainstalować
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Android » wtorek, 6 kwietnia 2010, 13:15

znacie może jakieś aplikacje do zarządzania bazą danych FB czy trzeba jechać wszystko w kodzie z konsoli? Chodzi mi o odpowiednik np. IBConsole z InterBase
Avatar użytkownika
Android
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 46
Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 16:51
Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 2
System operacyjny: Windows 7 Pro x64
Kompilator: C++ Builder XE2
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Firefox

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez banita » wtorek, 6 kwietnia 2010, 14:01

darmowy - flamerobin
komercyjny - firebird maestro, ibexpert, ems manager for firebird
Avatar użytkownika
banita
Kreacjusz
Kreacjusz
 
Posty: 283
Dołączył(a): poniedziałek, 28 lipca 2008, 20:07
Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 18
System operacyjny: Windows 7 Professional
Kompilator: C++Builder 2010 Update 5,
Delphi 2010 Update 5,
NetBeans 6.9(MinGw + Qt),
Visual Studio 2008 + Qt
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: FireBird i InterBase 2009 z Win 7 Prof x64

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » wtorek, 6 kwietnia 2010, 14:30

A pobrałeś sobie i czytałeś plik pomocy do instalacji: http://www.firebirdsql.org/devel/doc/rlsnotes/pdf/Firebird-2.1.3-Installation.pdf

Na stronie 20 tego pliku masz rozdział: READ THIS FIRST! Opisujący co należy zrobić przed przystąpieniem do instalacji w systemie Windows. Instalator jest kompatybilny z Windows Vista, więc teoretycznie powinien dać się zainstalować w systemie Win7.

Zwracam uwagę na tą tabelkę:


Important

Don't overlook the need to have the Microsoft® Visual C and Visual C++ runtimes (msvcr80.dll and msvcp80.dll, respectively) present in the appropriate directory of all Windows servers and clients, including Windows Embedded installations. For your convenience, copies of these libraries should be present in the \bin directory of the Firebird install. Refer to the earlier notes in this section if these libraries are missing. However, you should check first whether later versions of these libraries are already present. Don't overwrite later versions.



Bez tych bibliotek nie zainstalujesz tego, sprawdź więc czy masz w katalogu systemowym biblioteki: msvcr80.dll i msvcp80.dll

Nie będę cytował całego pliku pomocy, ale masz tam opisane krok po kroku jak należy instalować Firebird.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Bazy danych

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron