CYFROWY BARON • PROGRAMOWANIE • Zobacz wątek - Acces violation - Opcje projektu

Acces violation - Opcje projektu

problemy z funkcjonowaniem bibliotek, komponentów itp.

Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 14:10

Witam, dopiero zaczynam programowanie w Builderze, więc proszę o wyrozumiałość ;).
Od jakiegoś czasu, gdy próbuje otworzyć Opcje Projektu Shift+Ctrl+F11 pokazuje się taki oto error :


Obrazek.

Wcześniej wszystko działało bez zarzutu. Co mam zrobić, aby znów działało.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Corvis » czwartek, 25 października 2012, 14:59

Przenosiłeś się między kompilatorami ??

Jakie środowiska jaka wersja z jakimi updatami ?? Uzupełnij profil !!!
"Sukcesy trwają, dopóki ich ktoś nie spieprzy. Porażki są wieczne"

Dr Gregory House
Avatar użytkownika
Corvis
Programista I
Programista I
 
Posty: 880
Dołączył(a): sobota, 26 lipca 2008, 00:31
Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 30
System operacyjny: WINDOWS 7 64-bity
Kompilator: Praca - C++ Builder XE2 ENTERPRISE - Update 4, Dom - C++ Builder XE4 - Uddate 1
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 16:49

Embarcadero C++Builder 2010 Version 14.0.3593.25826 + Delphi and C++Builder Update 4

Projekt przenosiłem pomiędzy PC, a laptopem, gdzie mam to samo środowisko z tymi samymi updatami. Problem nie pojawił się bezpośrednio po przniesieniu projektu, ale po czasie.
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 października 2012, 16:58

Problem dotyczy tylko tego jednego projektu?

Twoje środowisko zawiera już wszystkie poprawki, nie sądzę więc by to był problem środowiska, gdyż mam zainstalowaną dokładnie taką samą wersję, a właściwie to dwie wersje 2010 i XE2 i nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem.

Czy instalowałeś i używasz w tym projekcie jakichś dodatkowych, niestandardowych bibliotek?

Usuń z projektu wszystkie pliki tymczasowe. W tym celu uruchom Notatnik i umieść w nim taki tekst:

KOD text:     UKRYJ  
del *.~??
del *.~?
del *.obj
del *.tds
del *.#??
del *.pch
del *.ilc
del *.ild
del *.ils
del *.ilf


Następnie zapisz ten plik w katalogu z projektem pod nazwą np. Clean.bat - koniecznie z rozszeżeniem BAT. Potem uruchom ten plik a usunie on pliki tymczasowe. Następnie otwórz projekt w C++Bulder 2010 i wybierz a menu: Project -> Build.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 17:09

Pliki tymczasowe wyszyszczone, niestety problem pozostał i to nawet dla nowo utworzonego projektu.

Dodatkowe biblioteki to: dbxmys.dll .
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 października 2012, 17:13

Usuń pliki tymczasowe i plik exe z projektu i wrzuć do w załączniku do postu na forum.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 17:19

Acces violation error.rar
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 października 2012, 18:33

W głównym oknie projektu includujesz plik źródłowy "About.cpp":

KOD cpp:     UKRYJ  
#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

#include "Generator.h"
#include "ABOUT.cpp"
#include "Opcje.cpp"
//---------------------------------------------------------------------------
#pragma package(smart_init)
#pragma resource "*.dfm"

TGenerator_Form *Generator_Form;


Ale sam formularz i jego pliki nie zostały włączone do projektu mimo iż znajdują się w tym samym katalogu co sam projekt. Co więcej w opcjach projektu w sekcji Form nie ma tego okna AboutBox. Włączyłeś to okno w sekcji include, ale usunąłeś je z projektu.

To oczywiście nie przesądza o błędach, ale bądź konsekwentny, albo usuń wpis z sekcji include, albo dodaj to okno do projektu.

U mnie projekt nie wywołuje żadnych błędów ile razy bym nie wchodził w jego opcje.



Czy przypadkiem nie zainstalowałeś jednocześnie dwóch paczek: Embarcadero C++Builder Office 200 Servers Package i Embarcadero C++Builder Office XP Servers Package? Jeżeli tak to jedną musisz wyłączyć.

Jakaś paczka powoduje te błędy. Daj zrzut ekranu sekcji Packages, ale tak żeby było widać wszystkie zainstalowane paczki.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 18:42

Dobra chyba znalazłem przyczynę: mianowicie plik Generator.res powoduje te błędy, po jego usunięciu z projektu mogę wejść w jego opcje.

Natomiast usunięcie tego pliku poskutowało wyczyszczeniem stylów vcl'a (nie wiem czy dobrze to określiłem) , czy jest jakaś możliwość aby je przywrócić?
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » czwartek, 25 października 2012, 19:02

Co do paczek, bo zapomiałem napisac w poprzednim poście, wygląda to tak :

Bez tytułu.png
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » czwartek, 25 października 2012, 21:27

Skonstruowana przez ciebie ikona dołączona do projektu ma nieprawidłowy format 256x256 RGB, a powinno być 256x256 RGB/A. Poza tym jak tworzysz ikony dla projektu to nie twórz jednej ikony lecz grupę ikona zawierającą więcej ikon niż w jednym rozmiarze. W załączniku masz taką prawidłowo skonstruowaną grupę ikon. Do tworzenia i edycji ikon polecam program Axialis Icon Workshop.
Grupę ikona z załącznika włącz do projektu dokładnie tak samo jak pojedynczą ikonę.



Po usunięciu pliku RES i otworzeniu projektu, a następnie zapisaniu, środowisko odtworzy brakujący plik res. W celu włączenia stylów środowiskowych, wejdź w menu Project -> Options -> Application i zaznacz opcję: Enable runtime themes.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Za ten post autor Cyfrowy Baron otrzymał podziękowanie od:
Steblu
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Mironas » piątek, 26 października 2012, 11:22

Cyfrowy Baron napisał(a):Do tworzenia i edycji ikon polecam program Axialis Icon Workshop.

A jeśli ktoś chciałby darmowy program to całkiem fajny jest: IcoFX 1.6.4. Posiada polską wersję. Umożliwia tworzenie grupy ikon.

Ja rysuję ikony w Inkscape bo wolę grafikę wektorową (lepsza kontrola nad każdym elementem ikony) potem eksportuję ją do PNG a następnie w IcoFX zamieniam na ICO (z zachowaniem przeźroczystości).
Avatar użytkownika
Mironas
Programista I
Programista I
 
Posty: 427
Dołączył(a): poniedziałek, 2 stycznia 2012, 19:02
Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 61
System operacyjny: Windows 10
Kompilator: C++Builder 10.3 Rio
TMS Components Pack
Gadu Gadu: 0
    Windows XPChrome

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Cyfrowy Baron » piątek, 26 października 2012, 14:36

Skoro już jesteśmy przy ikonach, to ja tworzę ikonę w Photoshop'ie bo preferują grafikę rastrową i zapisują ją w w formacie PSD. Następnie importuję taki plik do Axialis Icon Workshop, który to program generuje wybrane formaty ikon.
Avatar użytkownika
Cyfrowy Baron
Administrator
Administrator
 
Posty: 4719
Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2008, 15:17
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 442
System operacyjny: Windows 7 x64 SP1
Kompilator: Embarcadero RAD Studio XE2
C++ Builder XE2 Update 4
SKYPE: cyfbar
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: Acces violation - Opcje projektu

Nowy postprzez Steblu » piątek, 26 października 2012, 15:19

Dobra już wszystko śmiga, aż miło.

Co do programu do tworzenia ikon bardzo spodobała mi się opcja w Axialis Icon Workshop importowania plików .PSD, ponieważ na codzień tworzę arty właśnie w Photoshopie.
I jeszcze raz dziekuję za pomoc.

PS: Jak by ktoś miał problemy z Photoshopem to chętnie pomogę (pisać na PW).
Avatar użytkownika
Steblu
Bladawiec
Bladawiec
 
Posty: 10
Dołączył(a): wtorek, 23 października 2012, 22:40
Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Winda 7 Ultimate 64x
Kompilator: Embarcadero C++Builder 2010 Update 5
SKYPE: paul_187
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Opera


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Biblioteki i komponenty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron