niszczenie "obiektów" klasy wewnątrz konstruktora

dział ogólny

Re: niszczenie "obiektów" klasy wewnątrz konstruktora

Nowy postprzez Slynx » czwartek, 12 maja 2011, 14:34

Jeszcze chyba nie do końca wszystko rozumiem, tzn.ten drugi kod jest czymś w stylu klasy łączącej ?. To ta klasa będzie zawierała konstruktor (lub funkcje) decydującą o typie hosta jaki zostanie załączony do klasy MailBox ? Czyli w tej klasie musi być include"mailbox" + inlude wszystkich hostów, przynajmniej tak to wygląda...
Avatar użytkownika
Slynx
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 350
Dołączył(a): piątek, 17 grudnia 2010, 21:59
Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 32
Kompilator: Visual C++ 2005; Visual C++ 2008; Visual C++ 2010; Visual C# 2010;
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Re: niszczenie "obiektów" klasy wewnątrz konstruktora

Nowy postprzez polymorphism » czwartek, 12 maja 2011, 15:03

Slynx napisał(a):tzn.ten drugi kod jest czymś w stylu klasy łączącej ?

Nie ten drugi kod jest przykładem pokazującym, o co chodzi w polimorfizmie.

To ta klasa będzie zawierała konstruktor (lub funkcje) decydującą o typie hosta jaki zostanie załączony do klasy MailBox ?

Nie wiem, która to "ta klasa", ale znowu muszę poprawić Cię w kwestii terminologicznej. Nic nie jest załączane do klasy MailBox, ponieważ klasa ta jest klasą bazową, interfejsem wszystkich hostów. To po niej wszystkie hosty dziedziczą część lub całość publicznego interfejsu. Dlatego każdy z hostów możesz traktować (z ograniczeniami oczywiście) jako klasę MailBox. I to robi mój przykład z pętlą.
C++ Reference - opis wszystkich klas STL-a i funkcji C.

Za ten post autor polymorphism otrzymał podziękowanie od:
Slynx
Avatar użytkownika
polymorphism
Doświadczony Programista ● Moderator
Doświadczony Programista ● Moderator
 
Posty: 2263
Dołączył(a): piątek, 19 grudnia 2008, 13:04
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 210
System operacyjny: Windows 8.1
Windows 10
Linux Mint 19
Kompilator: Visual Studio
Visual Studio Code
MSYS2 (MinGW, clang)
g++
clang
Gadu Gadu: 0
    Windows XPFirefox

Re: niszczenie "obiektów" klasy wewnątrz konstruktora

Nowy postprzez Slynx » czwartek, 12 maja 2011, 16:40

Sorry, ale te głupie pytania wynikały z tego, że zapomniałem, że hosty są częścią klasy bazowej ;p
Już wszystko ok, działa jak powinno. Żadnych problemów. Thanks for help ;)
Avatar użytkownika
Slynx
Mądrosław
Mądrosław
 
Posty: 350
Dołączył(a): piątek, 17 grudnia 2010, 21:59
Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 0
System operacyjny: Windows 7 32
Kompilator: Visual C++ 2005; Visual C++ 2008; Visual C++ 2010; Visual C# 2010;
Gadu Gadu: 0
    Windows 7Chrome

Poprzednia strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Ogólne problemy z programowaniem

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

cron